Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Trilye kasabası, ilçe merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunuyor. Tarihte eski bir Rum yerleşim beldesi olarak bilinen kasaba, oldukça küçük olmasına rağmen samimi havası ve doğal güzellikleriyle adeta cenneten bir köşe! Bir efsaneye göre Trilye, adını 3 papazdan almış. Tarihi, milattan önceki çağlara kadar uzanan belde, tarihi yapıları ve dokusuyla bölgenin en özel mekanları arasında yer alıyor.
Efsaneye göre, İznik’teki Hristiyanlık Konsili’nin muhalif üç din adamı Aya Yani, Aya Sotiri ve Aya Yorgi’yi aforoz etmesinin ardından bu üçlünün takipçileri ile birlikte bölgeden ayrılarak Trilye’nin bulunduğu beldeye yerleşmiş. Daha sonra bu belde, Rumca da 3 papaz anlamına gelen “Tri ilya” adıyla anılmaya başlanmış.
14. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına giren Trilye’de 19. yüzyıla kadar Rumlar ve Türkler bir arada yaşamaktaydı. 1.Dünya Savaşı’nın ardından Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesinin ardından bölgede yaşayan tüm Rumlar, Yunanistan’a göç etmek zorunda kaldı. Bu bölgede yaşayan Rumlar, Yunanistan’a yerleştikleri beldeye de Trilye Köyü adını vermişler.
İçerik Başlıkları
Trilye’de Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri ve otantik yapısıyla dikkat çeken Trilye’de birçok tarihi yapı görmeniz mümkün. Özellikle mübadele farklı mimariye sahip kiliseleriyle ön plana çıkan kasabada keşfedilmeyi bekleyen çok fazla tarihi yapı bulunuyor. Trilye’de görmeniz gereken en önemli yerleri sizin için derledik:
Taş Mektep
Bölgenin en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan Taş Mektep, bölgeye tam anlamıyla hakim olan İskele Caddesi’nin batısında yer alıyor. Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen Taş Mektep, o yıllarda bir papaz okulu olarak kullanılmaktaydı. Tarih boyunca birçok öğrenci yetiştiren bu mektepte, bir dönem Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı yapan Başpiskopos Makarios’ta eğitim görmüş. 1988 yılında dönemin Bayındırlık Bakanlığı tarafından boşaltılan mektep, günümüzde restorasyona ihtiyaç duyan yapılardan biri olarak dikkat çekiyor.
Kemerli Kilise
Trilye’nin sembol yapılarından bir tanesi olan Kemerli Kilise, Yunan hacı şeklinde tasarlanmış. İnşa edildiği dönemde Hristiyanlık inancında önemli bir yere sahip olan Hz. Meryem’e adanan kilisenin 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Hristiyanlar için oldukça kutsal bir mekan olarak görülen kilise, günümüzde İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor.
Tabut Ev
Tabut Ev, ilginç mimarisiyle çok dikkat çeken bir yapı! Trilye’nin yerlileri, binanın ince ve uzun görüntüsünden dolayı tabuta benzettikleri binaya “Tabut Ev” adını koymuş! İki sokağın arasına sıkışmış bu bina, tam 200 yıllık. Eğer yolunuz Bursa’nın bu şirin kasabasına düşerse bu özel yapıyı da ziyaret edebilirsiniz.
Aziz Vasil Kilisesi
Mübadele sonrası öksüzler evi olarak kullanılan Taş Mektep, yemekhane olarak hizmet vermiş! Sonraki dönemlerde birçok etkinlik için ev sahipliği yapan kilise, sinema ve düğün salonu olarak kullanılmış. 2009 yılında restorasyonu tamamlanan bu tarihi yapı, kültür merkezine dönüştürülmüş.