Ana Sayfa Türkiye Orta Anadolu Kayseri Gezi ve Tatil Rehberi

Kayseri Gezi ve Tatil Rehberi

405
0

Türkiye’nin en büyük ve en güzel şehirlerinden Kayseri birçok doğal güzelliği ve tarihi eserleri ile sizleri bekliyor. Kapuzbaşı Şelalesi’nden Erciyes Dağı’na, Aladağlar Milli Parkı’ndan Tarihi Kazancılar Çarşısı’na kadar birçok önemli merkezi Kayseri’de keşfedebilirsiniz.

Bu yazımızda, Kayseri’de gezilecek en güzel yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Kayseri’de gezilecek en güzel yerler…

Kayseri; İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. 1.389.680 nüfusa sahip bir yerdir. Kuzeybatısında Yozgat, kuzeydoğusunda Sivas, doğusunda Kahramanmaraş, güneyinde Adana, güneybatısında Niğde, batısında Nevşehir bulunmaktadır.

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığı için oldukça önemli bir şehirdir. Türkiye’nin en kalabalık 14. şehri olma özelliğine sahiptir. Erciyes Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Pastırması, sucuğu ve mantısı meşhurdur.

İçerik Başlıkları

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Kayseri’ye ulaşım olanaklarına bakıldığında; karayolu, havayolu ve demiryolu ile gidilebileceği görülmektedir. Kocasinan ilçesinde havaalanı bulunmaktadır. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Hem yurt içinden hem de yurt dışından Kayseri’ye uçulabilmektedir. İstanbul ve İzmir uçuşları olduğu gibi; Düsseldorf, Stuttgart, Liege, Boryspil uçuşları da bulunmaktadır. Özel araç ile veya şehirlerarası otobüs ile ulaşımını sağlamak isteyenler ise; Ankara’dan yola çıkmaları durumunda ortalama 4 saat, başlangıç noktalarının İstanbul olması halinde 9.5 saat ve İzmir’den geliyor olmaları durumunda 12 saat yol gitmelilerdir. Aynı yolun uçak ile gidilmesi durumunda İstanbul-Kayseri arası 1 saat 15 dakika, İzmir-Kayseri arası 1.5 saattir. Doğu Ekspresi’nin duraklarından biri olması dolayısı ile de Kayseri büyük bir öneme sahiptir. Kayseri tatili yapacak olanlar; trenle Ankara-Tatvan arası bir gezi planı yapabilmektedirler.

Kayseri’de Nerelere Gidilir?

Kayseri’nin gezilecek yerleri aşağıda verilmiştir:

Mazakaland Eğlence Merkezi: Anadolu Harikalar Diyarı olarak da geçmektedir. Eğlence merkezidir. Kocasinan’da bulunmaktadır. Yeni evli çiftlerin de eğlence amaçlı tercih edebileceği bu eğlence merkezinin yakınındaki Kayseri balayı oteli ise; The Kayseri Loft’tur. Ayrıca Kayseri otelleri içerisinde; Venessa Hotel, My Liva Hotel de bu merkeze yakındır. Merkezdeki eğlence temaları Afrika, Uzak Doğu, Anadolu ve Antik Roma’dır. Merkezi bir yer olduğu için müzelere ve birçok Kayseri’nin gezilecek yerlerine yürüme mesafesindedir.

Tarihi Kazancılar Çarşısı: 16. yüzyılda yapılmış olan bir cami ve çeşmenin depremden dolayısı yıkılması sonucu, bu alan çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hala daha çarşının ortasında bir çeşme bulunmaktadır. 1935 yılından beri varlığını sürdüren bu çarşı, şimdiki modern görünümüne 1995 yılı ile beraber kavuşmuştur. Genellikle kuyumcu ve sarrafların olduğu bir çarşıdır. Ancak başak ürünler de bulunmaktadır. Kayseri’den alışveriş yapmak isteyen turistlerin tercih edebileceği bir yerdir.

Mimar Sinan Evi: Ağırnas’ta bulunmaktadır. Şehir merkezine 27 kilometre uzaklıktadır. Özelliği, Mimar Sinan’ın doğduğu ev olmasıdır. 3 katlı bir evdir. Bu eve gidildiğinde beldenin zabıtası ziyaretçilere gönüllü rehberlik yapmaktadır. 1400lü yıllarda yapılmış olan ve sonradan restore edilen bu evin yeraltındaki bölümleri de hesaba katıldığında; 4.505 metrekarelik bir alanda olduğu görülmektedir.

Kayseri’nin Tarihi Mekanları

Kayseri’nin tarihi merkezleri aşağıda belirtilmiştir:

Kayseri Kalesi ve Surları: Şehir merkezinde bulunan bir kaledir. Bu yüzden özel araç ile, toplu taşıma ile veya yürüyerek kaleye ulaşabilmek mümkündür. Kayseri otellerinden olan Radisson Blu Hotel; kaleye 600 metre uzaklıktadır. Kalenin ilk yapımı Roma Dönemi’ne dayanmaktadır ve 3’üncü yüzyıldadır. Ancak Bizans döneminde kale daraltılmıştır. Selçuklu Dönemi’nde ise kale şimdiki halini almıştır. Dış kale ve iç kale olmak üzere 2 bölümü bulunmaktadır.

Döner Kümbet: Melikgazi ilçesinde bulunan Döner Kümbet, Kartal Kavşağı’nın ortasındadır. Kümbetin süslemelerinde çift başlı kartal, insan başlı ve kanatlı pars, hayat ağacı gibi figürler bulunmaktadır. Toplamda 12 yüzeyi bulunmaktadır ve 10 yüzeyinde geometrik şekil vardır. Sadece giriş kapısının iki yanındaki yüzeylerde şekil bulunmamaktadır. Kümbetin etrafında bir tam tur atıldığında hep aynı figürler görüldüğü için adına döner kümbet denmektedir. Merkezde bulunduğu için ulaşım kolaydır.

Gesi Bağları ve Güvercinlikler: Gübre gereksinimini karşılamak amacı ile yabani güvercinler yetiştirilmektedir. Güvercin gübresi oldukça değerli olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ise; Kayseri’de, Nevşehir’de ve Diyarbakır’da bu sistem bulunmaktadır. Kule tipi güvercinlikler vardır. Taştan örülerek yapılmış olan bu güvercinliklerin tıpatıp aynısı herhangi bir yerde bulunmamaktadır. Melikgazi ilçesine bağlı olan Gesi Mahallesi’nde bulunmaktadır. Şehir merkezine 18 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ile gidilebilecek bir yerdir. Kayseri’de gezilecek yerler arasında, dünya çapında eşi olmayan bir yer olduğu için ilk sıralardadır.

Kayseri’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Kayseri’nin doğal güzellikleri aşağıdaki gibidir:

Kapuzbaşı Şelalesi: 76 metre yükseklikten dökülen bir şelaledir. 3 tanesi yan yana olmak üzere toplamda 7 farklı şelalenin olduğu bir şelaleler takımı görülmektedir. Kapuzbaşı Köyü’nde bulunmaktadır. Çevresinde yemek yiyebilecek, bir şeyler içebilecek, konaklayabilecek ve etkinlik yapabilecek yerler bulunmaktadır. Özellikle yeni evlenen çiftler Kayseri imkanları dahilinde bol etkinlikli bir balayı yapmak ister iseler; Kayseri balayı oteli olarak Kapuzbaşı Şelale Motel, Atmaca Motel, Cem Batu Resort Hotel seçilebilmektedir. Ayrıca şelaledeki tesisin bungalov evleri ve kamp alanları da bulunmaktadır.

Erciyes Dağı: 3.917 metre yüksekliğe sahip bir dağdır. İçerisinde birçok mağara bulunmaktadır. Bu mağaralar geçmişte Bizans rahiplerinin inzivaya çekildikleri mağaralardır. Ayrıca dağcıların kötü hava koşullarında dinlenebilmesi için sığınaklar da vardır. 30 milyon yıl öncesinde burada yaşanan bir volkanik patlama ile ortaya çıkan küller, rüzgar ile taşınarak Hasan Dağı’nı ve peribacalarını meydana getirmiştir. Erciyes Dağı üzerinde iki tepe bulunmaktadır. Birine Büyük Erciyes, diğerine Küçük Erciyes denmektedir.

Aladağlar Milli Parkı: Yahyalı ilçesinde bulunmaktadır. Genellikle tırmanış yapmak isteyenlerin tercih ettikleri bir yerdir. Kayseri tatili yapan sporcuların tercih ettikleri bir yerdir. Rafting, trekking gibi birçok spor yapılabilmektedir. Kamp alanı da bulunmaktadır.

Kayseri’nin Önemli Etkinlikleri

Erciyes Kayak Merkezi - Genel

Kayseri’nin festivalleri şunlardır:

Erciyes Kış Turizm Festivali: Nisan ayının ilk haftasında düzenlenen bir festivaldir. Her sene geleneksel olarak yapılmaktadır. Meşaleli kayak gösterileri, havai fişek gösterileri yapılmaktadır. Festival 3 gün sürmektedir.

Yeşilhisar Kültür ve Kayısı Festivali: İlki 2004 yılında yapılmıştır. Her sene temmuz ayının başında yapılan bir festivaldir. Yemek ve kayısı ikramı yapılan bu festival kapsamında çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir. Ayrıca konserler de verilmektedir.

Hasancı Pilav Şenliği: Kocasinan ilçesine bağlı olan Hasancı’da düzenlenen bir şenliktir. Şenlik kapsamında pilav üstü döner ve ayran ikram edilmektedir. Temmuz ayının sonuna denk gelen bu şenlik 13 yıldır yapılmaktadır.

Kayseri Yeme-İçme Yerleri

Kayseri’de yemek yenecek mekanlar şöyledir:

Kaşık-La: Kızılırmak Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Kayseri mantısının yenebileceği bir mekandır. Ayrıca vakumlu paketlerde mantı satışı da yapılmaktadır. Dolayısı ile mantısını beğenenler en az 2 ay tazeliğini koruyabilen paketlerden alabilmektedirler.

Bereket Develi Cıvıklısı: Kayseri’nin Develi ilçesinden adını almış olan develi cıvıklısının yenebileceği bir yerdir. Develi cıvıklısı; kuşbaşı etki pidedir. İnce ve çıtır olması ile meşhurdur.

Elmacıoğlu İskender: Birçok Kayseri yemeğinin yenebileceği bir yerdir. Aynı zamanda etli yaprak sarması yenileceği zaman tercih edilmesi gereken bir mekandır.

Kayseri’ye Hangi Mevsimde Gidilir?

Erciyes Kayak Merkezi - Görsel

Kayseri’nin hava durumuna bakıldığında; kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak ve kurak olduğu görülmektedir. Orta Anadolu ikliminin hakim olduğu bir şehirdir. Ocak ve şubat ayları fazlası ile soğuk, temmuz ve ağustos ayları çok sıcak, nisan ve mayıs ayları yağışlı olmaktadır. Kış tatili yapmak isteyenler kışın, diğerleri ise ilkbahar aylarında Kayseri’ye gitmelilerdir.

Kayseri Fotoğraf Galerisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz