Ana Sayfa Türkiye Doğu Anadolu Romantiklerin Ve Gençlerin Yeni Gözdesi; Doğu Ekspresi

Romantiklerin Ve Gençlerin Yeni Gözdesi; Doğu Ekspresi

722
0
Kars Ekspresi
Kars Ekspresi
Varmanın değil gitmenin anlam kazandığı, tren özlemimizi gideren, bir romana, bir filme ve belki bir şiire konuk eden Doğu Ekpresi herkesin dilinde…

​Meğer ne özlemişiz belki de hiç tecrübe etmediğimiz  o tren yolculuğunu, ne öykünmüşüz, ne coşkulu anlamlar yüklemişiz… Vagonlar merak ve heyecanla dolu gidiyor, mutlu dönüyor.. Öyleyse… Neden olmasın?..​ Haydi, önce güzel bir video ile güne enerji dolu başlayalım…

Kaçıp gitmek… Çok değil, kısa bir süre de olsa başka bir hikâyenin kahramanı olmak… Sadece yola bakmak, yolu düşünmek, yol kenarında el sallayan çocuklara kompartımanın camından yarı bedenine kadar sarkıp kocaman ama kocaman el sallamak. “Heyyyyy” diye bağırmak tren akıp giderken… Tatlı sarsıntının ritmine dalıp müzik dinlemek, belki kitap okumak. Sıcacık demli bir çay eşliğinde Anadolu’nun kokusunu ciğerlerine çekmek. Treni dolduran gençlerin enerjisine kapılmak ve son yılların en dinlendirici uykusunu uyumak… Hadi toplayın çantanızı, Doğu Ekspresi ile kendi içimize yolculuğa çıkıyoruz. Arada Kars’a da uğrayacağız…

İlk seferden bugüne…

1939’da ilk seferini Erzurum’a yapan Doğu Ekspresi, 1962 yılında Kars’a kadar uzatılmasıyla birlikte en uzak yolculuğunu yapmaya başladı. Bir dönem İstanbul’dan başlayan seferler, şimdilerde kalkış sirenini Ankara’da çalıyor. Doğu Ekspresi sırasıyla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars ana hattında her gün 53 istasyonda duruyor, 24 saat 30 dakikada yolculuğunu tamamlıyor. Şimdilerde herkesin dilinde olan bu yolculuk, sosyal medyanın da etkisiyle bileti zor bulunan eğlenceli bir serüvene dönüşmüş durumda. Yolcular memnun, esnaf memnun, halk memnun, Devlet Demir Yolları memnun. Bu mutluluk artarak sürsün diyor ve gitmeyi düşünenler için yolculuğun ayrıntılarını paylaşıyoruz…

Kars Ekspresi
Kars Ekspresi

Bilet bulmak zor ama vazgeçmeyen kazanır

Doğu Ekpresi’nde bilet fiyatları seçtiğiniz koltuk/yatak tipine göre değişiyor. En ucuzu sadece oturarak gidebileceğiniz 47 TL’lik pulman vagonu. İki kişilik yatak bulunan özel odanın fiyatı ise kişi başı 117 TL. En çok tavsiye edilen ise örtülü kuşetli; karşılıklı ikili koltukların bulunduğu, üstteki yataklar ile birlikte 4 kişinin kalabildiği oda tipi, bunda ise tam bilet fiyatı 62 TL. Çoğu zaman bu odayı iki kişi odadaki tüm biletleri satın alarak kapatıyor ve son derece konforlu bir yolculuk yapmış oluyor. Bilet bulmak için birkaç ay beklemeniz gerekebiliyor ve seçiminize uygun bileti bulduğunuzda işin sadece yarısını tamamlamış oluyorsunuz. Çünkü Kars’taki oteller %100 doluluk oranı ile çalışıyor. Yani aynı anda hem oteli hem de tren biletini organize etmelisiniz. Seyahati organize etmenin bir diğer yolu da çeşitli seyahat acentalarının hazırladığı paketlerden satın almanız… Üstelik bazı seyahat tipleri, trenle gidiş uçakla dönüş seçeneği de sunuyor. Acenteler, biletleri ve otelleri çok önceden rezerve ettikleri için aylarca da beklememiş oluyorsunuz.

“Alo, yoldayım, istasyona üç porsiyon çağ kebabı lütfen”

Yanınıza yiyecek alabileceğiniz gibi yemekli vagonda sınırlı bir menüden seçim yaparak da 24 saat süren yolculuğunuz süresince yemek yiyebilirsiniz. Duraklar boyunca esnaf ve yöre halkı satın alabileceğiniz yöresel lezzetleri istasyonlara getiriyor. Öyle ki Erzurumlu bir kebapçı istasyona tam vaktinde şehrin meşhur Çağ Kebabını bile yolculara servis ediyor. Son durağınız olan Kars’ın 85 haneli Boğatepe Köyü’nde, tam 23 ev dışarıdan gelenlere evlerinde kahvaltı veriyor. Kişi başı 25 TL’ye 17 çeşit kahvaltılığın sunulduğu sofralarda memleketinize gelmiş gibi hissetmeniz için misafirperverlik en üst seviyede…

Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi

Varmak değil bazen yolda olmak daha mühimdir

Doğu Ekspresini çekici kılan Ankara’dan başlayan ve Karst’a biten bir “varış öyküsü” değil bir “yolculuk öyküsü” olması. Çünkü bazen varmak değil gidiyor olmak daha iyi hissettirir insana. Tren yolcularının bazıları bu yolculuğu öylesine önemsiyorlar ki, kaldıkları kompartımanı evden getirdikleri eşyalarıyla önce kişiselleştiriyorlar. Sonra seyahat ısıtıcılarında Türk kahvesi pişiriyor, çay demliyor, hatta kahvaltıda sucuklu yumurta hazırlıyorlar. Bakın bu fotoğrafların tamamı Kars’a giden yolculukta çekilmiş… Trende evlilik teklifi eden bile var…

Kars’ta neler yapabilirsiniz

Yolculuk bitti, tren gara yanaştı. (Bol bol fotoğraf çektik, instagram’a yükleyip hakkımız olan süksemizi de yaptık…) Öyleyse şimdi farklı bir macera başlıyor… Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı olan Kars farklı medeniyetlerden kalan yapıları ile bir Açıkhava müzesi aynı zamanda…  Çıldır Gölü üzerinde bir gezintiye kapılabilir, balıkçıların adeta bir şölene benzeyen ritüellerini seyredebilir hatta onlarla balık tutabilirsiniz. Sarıkamış Şehitliği’nde yüreğiniz burkulacaktır…  Ani Harabelerinde yapacağınız bir gezinti ise size antik bir kentin kalıntılarında bambaşka yolculuğa çıkaracaktır. Şehrin Rus işgalinden kalan yapıları olan Defterdarlık Binası, Hekim Evi, Sağlık Müdürlüğü, Eski Vali Konağı ve Tuncer Güvensoy Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Kars Kalesi ve Kars Müzesi de seyahatinizde görebileceğiniz yerler arasında…​

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz