Güneşin Ege Bölgesine olan sevgisinin kanıtı olan Datça, koyların hakimiyeti altında olan şirin bir ilçedir.Bağlı olduğu Muğla iline yaklaşık 122 kilometre mesafede bulunuyor. Doğasının ve harika denizin keyfini çıkarmak için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Deniz aşığı pek çok turist, tekne ve doğa gezileri yaparak tüm yıl stresinden kurtulabiliyorlar.
Büyük ve küçük kayıkları barındıran ve sakin bir limana sahip olan Datça, Fethiye, Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerin arasında yer alan bir yarım adadan oluşuyor. Son yıllarda da Turizmin de büyük katkısı ile tatilcilerin en gözde mekanlarından bir olan Datça, harika koyları ve muhteşem doğa manzarası ile sizleri bekliyor.
İçerik Başlıkları
Datça Tarihi
Günümüzden 4000 yıl önce yerleşen Karyalılar, deniz masmavisine ve havanın sımsıcacık olması ile birlikte doğa harikası olan yerde hayatlarının geri kalanını geçirmek istediler. Ancak hesaba katmadıkları bir şeyler vardı. Bu kadar muhteşem olan bir yere herkes sahip olmak istiyordu.Zaman içerisinde Persler burayı Karyalılar’ın elinden aldı. Ne yazık ki Perslerinde burada hükmü uzun sürmedi. Romalıların bayraklarını dalgalandıran yarımada Kinos’a, hemen sonra Türkler burada izlerini bıraktı.
Datça Gezilecek Yerler Listesi
Bir yandan eski taş evleri, diğer bir yandan ise lüks villaları ve otelleri ile Datça’da görmeniz gereken bir çok yer vardır. Keyfini doyasıya çıkarabileceğiniz ve ilçeyi boydan boya saran koylarda gezebileceğiniz Datça’nın gezilip görülmesi gereken yerleri birlikte keşfedelim.
Kargı Koyu
Harika koyların arasında en popüler olan Kargı Koyu, ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Datça’nın diğer koylarına nazaran dağa az rüzgar alması ile dalgasız denizinde yüzmek harika keyif veriyor. Mavi ve yeşil tonların birleştiği bu koya merkezden yürüyerek yarım saatte de ulaşabilirsiniz. Temiz havası ve harika plajları ile çevresinde bulunan restoranlar ile burada harika vakitler geçirip , denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kumluk Koyu
Datça’nın etrafını saran irili ufaklı koylardan biri olan Kumluk Koyu, sabah güzelliği ve sakin olması ile dikkat çekse de aslında buraya gün batımında gelinmelidir.Ziyaretçilerine harika manzaralar sunan Kumluk Koyu’nda sahil boyunca uzanan balık restoranlarında oturabilir veya sahil de yürüyüş yaparak gün batımını seyredebilirsiniz. Sabah denize girdiğiniz sahilde akşamları mehtaba karşı sevdikleriniz ile birlikte oturabilirsiniz.
Kumluk Koyun’un sularının sığ olması ile birlikte yüzme bilmeyenlerin ve çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Ayrıca çevresinde bulunan uygun fiyatlı pansiyonlar ile burada tatilinizi günlerce uzatabilirsiniz.
Kızlan Köyü
Datça’ya yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kızlan Köyü, zeytin ve badem ağaçları ile kaplı ve verimli ovaları ile ilçenin turistik merkezlerinden biridir. Köyün en ilgi çeken yapıları ise Tarihi Yel Değirmenleridir .Devlet tarafından ilgilenip, restore edilen yel değirmenleri, turistlerin ilgisini bir hayli çekmektedir. Tarihi Yel Değirmenleri 1900’lü yılların başında inşa edilip, işlevini kaybettiği için 1950 yılından beri kullanılmadan durmaktadır.Ancak günümüzde turistik amaçlı kullanılan bu yerleri ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.
Knidos Antik Kenti
Binlerce yıllık geçmişi ve bıraktığı izler ile Kindos Antik Kenti, Datça Yarımadasının Tekir Burnu üzerinden kurulmuş tarihi bir yerdir. Antik Çağ’da ticari merkezlerden biri olan bu kent kültür,sanat ve bilimde de oldukça iyi bir yerdeydi. Dünya tarihinde önemli isimler olan ünlü ressam Polygnotos, astronomi bilimcisi Eudoksus, ve Dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimarı ve tasarlayan Sostratos Knidos hayatlarını geçirmişlerdir.
Dünyada güneşin en güzel battığı yer olarak geçen kent,Datça’ya 38 kilometre uzaklıktadır. Sahip olduğu doğal kaynaklar ve verimli ovaları ile merkez üzerinden minibüs ile rahatça ulaşıp buraya doyasıya gezebilirsiniz.
Palamutbükü
Yarımadanın Akdenize bakan bölümünde yer alan Palamutbükü, merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sakin köy hayatı ,eşsiz denizi ve sakin atmosferi ile yıl içerisinde bir çok ziyaretçiyi çeken Palamutbükü, tatilcileri için ideal rotalardan biridir.
Koyda yaz-kış düzenlenen tekne turlarına katılarak büyüleyeceği manzarası ile harika saatler geçirebilirsiniz. Kıyı boyunca yer alan restoran ve kafelerde içeceğinizi yudumlarken manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Deniz ve güneşi deneyimlemek için gidilen Palamutbükü Plajı, sakin atmosferi ile dinlenmek için oldukça ideal bir yerdir. Günün her saatinde farklı bir renge bürünün koyu mutlaka ziyaret etmeden buradan ayrılmayın.
Eski Datça
Datça Yarımadası Eski Datça ve Yeni Datça olarak ikiye ayrılmaktadır.Tarihi milattan önceye kadar uzanan Eski Datça bölgesi ilk yerleşim yerlerinden biri olması ile birlikte bir çok tarihi yapı burada yer almaktadır. Mimarisi ile meşhur Eski Datça Evleri,çiçek kokan dar sokakları ve Arnavut kaldırımları ile ziyaretçilerin ilgilerini çekmektedir. Bölgenin ünlenmesine katkı sağlayan Can Yücel burada bir çok şey yapmıştır.Adı verilen sokağı ve şiirleri ile harika bir yerdir. Şehirlerin bunaltıcı ve yoğun hayatından uzaklaşıp sakin atmosferi ile rahatça gezip tarihi yerler görebileceğiniz bir yerdir Eski Datça.
Sevgi Yolu
Sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları ile ziyaretçilerin en çok gezdiği yerlerden biri olan Sevgi Yolu Belediye tarafından yürüyüş yolun üzerinde yer alan taşların üzerine kalpler çizilmesi ile burası oluşturulmuştur. El Sanatları Çarşı burada yer almaktadır.Bu çarşıda sevdiklerinize çok güzel hediyeler alabilirsiniz. Sevgililerin oldukça uğradığı yer olan Sevgi yolu üzerinden yer alan restoranlar ve kafelerde oturarak manzara eşliğinde güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Turistlerin oldukça ilgisini çeken bu yerde mutlaka fotoğraf çekilmeyi unutmayın.
Apollon Kutsal Alanı
Yarımadanın Emecik Köyü içerisinde yer alan Apollon Kutsal Alanı, uzun yıllar sürek kazı çalışmaları sonucunda bir çok tarihi eser bulunan yerdir.Erken Bizans dönemine ait bir çok esere rastlayabileceğiniz bu alanda Apollon adına düzenledikleri ritüellerin yapıldığı yer olarak bilinmektedir.Ayrıca kazılar sırasında Hellenistlik Anıtsal Yapı ortaya çıkarılmış ve yıl içerisinde yerli ve yabancı bir çok turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Ovabükü
Merkeze 15 kilometre uzaklıkta yer alan Ovabükü, bulunduğu konum itibariyle ovaya benzediği için yerel halk tarafından bu isim verilmiştir. Mesudiye Köyünün sınırları içerisinde yer alan Ovabükü, hafif taşlık ve kumlu küçük bir koydur. Koy çevresinde az sayıda restoran ve pansiyon bulunsa da sahil yolundan yürüyerek Palamutbükü’ne ulaşarak rahatça gezebilirsiniz. Ancak kendi içerisinde de yer alan işletmelerin her ürünü organiktir.Burada yetişen ürünleri lezzetini tadabilirsiniz. El değmemiş toprakları ile ziyaretçileri büyüleyen Ovabükü’nden ayrılmak istemeyeceksiniz.
Hayıtbükü ve Kızılbük
Ovabükü gibi bu koylarda Mesudiye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Datça ilçe merkezinden yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan koylar, yazı binlerce tekne ve yata ev sahipliği yapmaktadır.Bu yüzden burada tekne turlarına katılarak Datça’yı çok yakından keşfedebilirsiniz. Ayrıca koy sığınaklı ve korunaklı olduğu için çocuklu aileler için oldukça idealdir. Eğer dalış sporu ile uğraşıyorsanız,koy içerisinde derin yerlere dalarak denizin içini de keşfedebilirsiniz.
Datça Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Fethiye,Bodrum ve Marmaris gibi turistik merkezlerin arasında yer alan yarımada olan Datça, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Türkiye’mizin Güneybatısında yer almaktadır.
Datça’ya en kısa ulaşım olarak hava yolunu tercih edebilirsiniz.Dalaman Havalimanına düzenlenen bir çok seferlerden birini tercih ederek buraya ulaşabilirsiniz. Havalimanına ulaştıktan sonra Datça minibüslerine binerek rahatça gidebilirsiniz. Muğla ile arasında 1 saat gibi bir sürelik mesafe olan Datça’ya,Bodrumdan feribot ile 2 saat süresinde, kara yolları ile 4 saatte ulaşabilirsiniz. İstanbul ile arasında 755 kilometre bulunan Datça’ya karayolu ile 9 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz.
Datça Konaklama
Çok sayıda konaklama tesisi bulunması ile birlikte ister lüks otellerde ister butik otellerde ister kiralayabileceğiniz Eski Datça Evlerinde konaklayabilirsiniz. Herkese uygun bütçesi ile konaklayabileceğiniz otelleri sizler için en iyi yorum ve puan alanları listeledik.Aşağıda belirttiğimiz otellerde dilediğinizde konaklayıp Datça’da harika bir tatil geçirebilirsiniz.
-
- Villa Anfora Hotel Datça
- Uslu Hotel Royal Yachting
- Ceylan Hotel Palamutbükü
- Orcey Hotel
- Mavi Beyaz Otel
- Hotel Mare
- Veziroğlu Apart
- Datça Sapphire Hotel
- Oğuz Otel
- Datça Masal Gibi
- My Marina Select Hotel