Doğada rastgele bir kimyasal ürün katkı içermeyen ve çevre kirliliği bulunmayan ormanlar ya da meralara bulunan doğal olan çiçeklerden alınan nektarlar ile arılar tarafından üretilmekte olan bala organik bal denilmektedir. Bu ballar tamamı ile arıların doğadan yapmış oldukları baldır. Bir başka deyişle doğada dengesi bozulmayan yaylalardan yapılmakta olan ballardır.
Hiçbir şekilde içerisinde katkı bir madde içermeyen bal organik olarak adlandırılmaktadır. Fakat ülkemizde organik adı altında satılan pek çok bal bulunmaktadır. Üreticiler için organik balı arıların yapması yetmemektedir. Aynı şekilde arılardan balı alırken ki sağlanan ortamın temiz olması da şarttır. Bal makinesinin oldukça temiz olması gerekmekte olup balı koyulan kaplar ise toz olmamalıdır. Üretici hile yapmasa ancak nu koşullara da dikkat etmez ise sıkıntı yaşayabilmektedir. Balın sağım yapıldığı tarağın bile temiz olması üretici için şarttır. Hijyenik ortamın her zaman olması gerekmektedir.
Organik bal olan yayla balı diğer ballardan daha farklıdır. Çünkü isminden de anlaşıldığı gibi yüksek olan rakımlı yaylalarda elde edilmektedir. Yaylalarda yüzlerce çeşit çiçek çeşidi bulunmaktadır. Bu çiçekler alçak rakıma sahip olan bölgelerde bulunamazlar. Yayla balını özel kılan önemli bir sebep de budur.
Çiçek balı ise bir ya da birkaç çiçek nektarından elde edilmiş bir baldır. Bunun nedeni genellikle alçak rakımlı bölgelerde bulunmasından dolayıdır. Kokusu rengi ve kıvamından balların ayrımını yapmak mümkündür. Çiçek balı, yayla ballarından fiyat olarak daha aşağıdadır.
Organik Bal Üretiminin Önemli Kuralları
- Üretimin yapılacağı çevrenin doğal mera ya da orman olması,
- Kolonilerin zirai olan mücadele alanlarından en az üç km gibi bir uzaklıkta olması,
- Doğal olan çiçeklerden nektarın gelmesi,
- Üretim ve koloni kayıtlarının sistemli bir biçimde tutulması,
- Kullanılmakta olan ilaçların organik bir biçimde olması,
- Herhangi bir şekerli beslemenin yapılmaması,
- Bölgeye uygun olan ana arıların ve arı ırklarının kullanılması,
- Temel olan peteklerin organik ve doğal olan bal mumlarından üretilmiş olması,
- Tüketiciye sunulmakta olan balın üzerindeki etiketinde organik olduğuna dair bir belirtme,
- Etiketlerin üzerinde sertifikasyon firması ve organik ürün logolarının bulunması.