Trabzon Gezilecek yerler arasında bir çok kişi için en üst sıralarda yer almaktadır.
Ülkemizin adeta bir cennet köşesi olan yemyeşil doğası ile eşi benzeri olmayan Karadeniz Bölgesi’nin temsili olan Trabzon turizm açısında çok değerli illerimizden birisidir. Trabzon’u Trabzon yapan ise zümrüt yeşili ormanları ve maviyi içinde barındırmasıdır. Tabii oksijen deposu ve günümüzde de çoğu insanın yaşam yeri olan yaylalarını geçmemek olmaz. Her yıl onlarca insan gerek çevre iller gerekse çok daha uzaklardan bu doğa harikası şehrimizi ziyarete geliyor.
Şehrin sıcakkanlı Karadeniz insanı ise sizi büyük bir içtenlikle karşılıyor ve kendinizi cennetin içinde gibi hissediyorsunuz. Trabzon’a seyahat etmeye karar verdiniz gezilecek ve görülecek yerleri araştırıyorsanız bu yazımız tam da sizin için. Sizler için Trabzon’da gezilmesi gereken doğal ve tarihi mekanlardan, görmeniz gereken yaylalardan, konaklayacağınız yerlere ve tatmanız gereken lezzetlere kadar detaylı bir yazı hazırladık.
İçerik Başlıkları
TRABZON GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
Karadeniz gezisine çıkmaya karar verdiniz ve ilk durağınız Trabzon mu ? O zaman sizler zamanınızı en güzel biçimde değerlendirmek, Karadeniz’in ve Trabzon’un görülmeye değer doğal ve tarihi mekanlarını bu yazıda birleştirdik. Sümela Manastırı’ndan tutun Atatürk Köşk’üne St. Eugenius Kilisesi’ne kadar birbirinden farklı tarihi güzellikleri ve gezmeniz gereken doğal güzellikleri ve oralara nasıl gidileceğini bu yazıda paylaştık. Tatilinizin güzel ve en verimli şekilde geçmesi için size düşen sadece güzel bir plan yapmak olacak.
Atatürk Köşkü
Trabzon merkeze 10 dakika uzaklıkta olan bu köşkün tarihi 1923’lere dayanıyor. Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde kaldığı ve daha sonradan müzeye dönüştürülen bu köşk mutlaka görmeniz ve ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Köşkün içinde bulunan eşyalarda bir o kadar o dönemleri yansıtıyor ve hepsi birbirinden şık objeler kullanılmış. Özellikle giriş kısmında bulunan devasa mavi renkteki avizeye bayıldık. Ayrıca köşkün bahçesinde çay bahçesi bulunuyor. Ve köşkün alt kısmı o zamanlarda dikilmiş özel ağaçlardan oluşuyor. Bu ormanı Atatürk o zaman yapmaları için rica etmiş ve şimdilerde ziyaretçilerin göz bebeği. Köşkün o enfes manzarasında yeşil ve mavinin ahengini izleyip mest olacağınıza eminiz. Girişler öğrencilere 6 TL iken yetişkinlere 10 TL olarak belirlenmiş.
Sümela Manastırı
Trabzon’da gezilecek yerler listesi arıyorsanız Sümela Manastırı tarihi güzelliği ve doğa harikası yapısıyla listenizin başlarında yer almalı. Her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlayan bu manastır Trabzon’un Maçka ilçesinde ve şehir merkezine yarım saat uzaklıkta. Popüler mekanlardan biri olduğu için de ulaşım için bir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Dünya içinde önemli olan bu manastırda yılın belli zamanlarında Hristiyanlar tarafından etkinlikler düzenleniyor ve Rum Ortodoks Kilisesi olarak kullanılıyor. 1500 metre yüksekliğe konumlanmış bu manastır manzarası ile sizleri büyüleyecek. Neredeyse bir uçuruma konumlandırılmış bu yapının içi tamamen o zamanlar orada yaşayan Rum Ortodokslar tarafından el işçiliği ile yapılmış. Trabzon’da favori mekanlarımızdan olan bu yeri kesinlikle görmenizi öneriyoruz.
Kızlar Manastırı
Tarihi çok eskilere dayanan bu manastır Trabzon İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve kadın manastırı olarak kullanılmıştır. Yüksek koruyucu duvarlarla çevrili olan bu manastır manzarası ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine büyülü anlar yaşatıyor. Trabzon şehir merkezine ise sadece 5 dakika uzaklıkta olan bu manastırı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Vazelon Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesinde konumlandırılmış bu manastırın diğerlerinden farklı Anadolu’nun inşa edilen ilk manastırlarından olmasıdır. Manastırın milattan önce 270 yılında inşa ettiği düşünülmekte ve 17. 18. Yüzyıl Orta Çağ dönemini barındırmakta. Bu çok eski zamanlara dayanan ve ne yazık ki definecilerin elinde biraz yıpranmış olan yapı şimdilerde restore edilmiş ve ziyaretçilerine kapıları açmış. Şehir merkezine yarım saat uzaklıkta olan ve tarihi dokusuyla size 18. Yüzyıldaymışsınız hissi verecek olan bu manastırı e ambiyansı kesinlikle gezmeniz ve görmeniz gereken yerlerden.
Peristera Manastırı
300 metrelik bir yüksekliğe konumlanmış bu manastırın tarihi en az Vazelon Manastırı kadar eskilere dayanıyor. 4. Yüzyıl eseri olan bu manastırın ismine Türkler tarafından Hızır İlyas Manastırı denilse de asıl ve gerçek adı Ayios Yorgios ta Peristera’dır. Manzarasıyla da sizi büyüleyecek olan bu tarihi şah eser görmeniz gereken yerlerden ve listenizde bulunması gereken yerlerden. O muhteşem orman manzarası ve aşağıdan akan derelerin su sesleriyle sizi mest edecek bir manastır.
St. Eugenius Kilisesi
Trabzon merkezde Tabakhane Deresi’nin eşiğinde yer alan St. Eugenius Kilisesi’nin 13. Ve 14. Yüzyıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Bu kilise ismini o dönemki Trabzon’un koruyucusu olan Aziz Eugenius’ dan almıştır. Günümüzde ise Yeni Cuma Camii olarak hizmet veriyor. Hem ulaşımı kolay hem de tarihi dokusuyla sizi kendine hayran bırakacak olan bu tarihi yapıyı kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz.
Küçük Ayvasıl (St. Anna) Kilisesi
Milattan sonra 6.yüzyılda Roma imparatoru 1.Basil tarafından inşa edilmiş bu kilise tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor. Bu kilisenin diğerlerinden farkı ise Trabzon’un en eski kiliselerinden olmasıdır. Şimdilerde ise içindeki o dönemlere ait eşyalar ve o dönemler orada yaşayan insanlar tarafından kullanılan eşyalarla süslenmiş bir müze haline getirilmiş. Aynı zamanda Trabzon merkezde yer alan bu müzeyi kesinlikle ziyaret edip o tarihi ve büyülü ahengi yaşamanızı tavsiye ederiz.
Ortahisar Büyük Camii
Tarihi çok çok eskilere dayanan bu yapının 914’lü yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. O dönem Altınbaşlı Meryem Kilisesi olarak adlandırılan bu kilise o dönemlerde baş kilise, katedral olarak görev almış ve o nedenle içindeki süslenmelere son derece önem verilmiş. Arkeologlar tarafından yakından incelenen bu yapının 6 esas onarım devri geçirdiği söylenmektedir. Trabzon’un fethinden sonra camiye çevrilmiş ve hatta Fatih Sultan Mehmet’in ilk Cuma namazını burada kıldığı düşünülmekte. Günümüzde de ziyaretçilerine açık olan bu yapı hem de şehir merkezinde yer alıyor. Kesinlikle görmeniz gereken bu tarihi harikayı ziyaret etmenizi size tavsiye ediyoruz.
TRABZON DOĞAL GÜZELLİKLER
Türkiye’nin ve dünyanın göz bebeği olan birbirinden farklı ormanları ve bitki türleriyle, benzersiz manzaralarıyla, bol oksijenli bir Karadeniz turu yapıyorsanız ve Trabzon’da iseniz doğal güzelliklerin tadını çıkarmak her doğaseverin hakkı. Kendinizi alışkın olduğumuz yoğun şehir yaşamından uzaklaştırıp bol oksijen ve tertemiz hava eşliğinde bir seyahat etmek istiyorsanız Trabzon’un yaylalarına ve köyleri bayılacağınıza eminiz.
Sadece iyi bir plan program yapıp gününüzü en keyifli şekilde geçirmek sizlerin elinde. Peki ama Trabzon’da nereler gezilir, yaylalara nasıl gidilir, vaktimizi en iyi nasıl kullanabiliriz diyorsanız sizler için detaylı bir liste hazırladık. Favorimiz olan ve gören tüm misafirleri manzarası ve yemyeşil doğasıyla büyüleyen bu yerleri sizlere kesinlikle tavsiye ediyor ve Trabzon’ a gelmişken görmeden gitmeyin diyoruz. Hazırsanız başlayalım.
Acısu Köyü (C Tipi) Mesire Yeri
İlk olarak listemizde Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Acısu Köyü var. Bu köyün diğer yerlerden farkı ise yüksek bir rakımda fakat düz bir arazide ziyaretçileri için piknik alan ve seyir alanı sunması. Burada aileniz ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilir aynı zamanda eşsiz doğa manzarasıyla bol bol oksijen alabilirsiniz. Üstelik ücretsiz olan bu yer Akçaabat’a 25 kilometre uzaklıkta ve nasıl gidilir diyorsanız Akçaabat merkezinden kalkan dolmuşlar ile ya da özel aracınızla ulaşmanız mümkün.
Acısu-Şıhkıranı Yürüyüş Yolu
Şimdide sırada yine Acısı köyünde bulunan doğa harikası bir yürüyüş yolundan bahsediyoruz. Şehrin gürültüsü ve yoğunluğundan bunalan insanlar için haftasonu ya da herhangi bir gün kaçamak olarak gidbileceğiniz bu köyde Şıhkıranı Yürüyüş Yolu size inanılmaz bir yürüyüş yolu deneyimi sunuyor. Yeşilin binbir tonunu barındıran bu yürüyüş yolunda kendinizi doğanın tam kalbinde hissedip bol oksijenle birlikte eşsiz anılar biriktireceksiniz. Doğaseverlerin çok kez ziyaret etmek isteyeceği bu yer ziyaretçileri tarafından çok ilgi görüyor ve fotoğraflarda eşsiz çıkıyor. Nasıl gilir diyorsanız Akçaabat merkezden kalkan dolmuşlara binebilirsiniz. Aynı zamanda kentin yardımsever insanları size yeri gösterecektir. Bu yürüyüş yolunu Trabzon’a giden herkesin gezmesi ve görmesi gerekiyor diyoruz.
Adi Kızılağaç Doğal Yaşlı Orman
Trabzon’un Düzköy ilçesinde yer alan bu orman içinde bulundurduğu bitki çeşitleri ve sıra ağaçları sayesinde ziyaretçilerin ve doğa severlerin ilgi odağı olmaktadır. Bu ormanda uzun soluklu bir yürüyüş yapabilir ve doğanın ve tertemiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Ulaşım ise Düzköy ilçesinden kalkan otbüslerle ya da özel aracınızla sağlayabilirsiniz. Tavsiyemiz bu doğa harikası ormana yaz aylarında gitmeniz. Hava serin olacaktır ve çok fazla yağış olmadan rahatça yürüyüş yapabileceksinizdir.
Altındere Vadisi Milli Parkı
İçinde Sümela Manastırı’nın bulunduğu bu vadi Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alıyor. Ziyaretçilerine eşsiz çam ormanları ve şelaleleri dereleri ile harika bir deneyim sunan bu parkta restoranlar ve çay içebileceğiniz yerler sizleri bekliyor. Kesinlik görmeniz gereken ve eşi benzeri olmayan manzaraya sahip bu parka nasıl gidiliyor diyorsanız da Trabzon şehir merkezinden kalkan turlara binebilir ya da yine şehir merkezinden kalkan otobüs veya dolmuşlara binebilirsiniz. Yolda giderken bile geçtiğiniz şelaleler, yemyeşil ormanlar sizi büyüleyecek. Kesinlikle herkesin gitmesi gereken bu yer gezilecek yerler listenizde yer almalı diyoruz.
Acısu Maden Suyu
Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde çıkan bu maden suyunun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu nedenle il dışından gelen ziyaretçiler tarafından da oldukça ilgi görüyor. Böbreklerdeki kum ve taşlara iyi geldiği bilinen bu su yöre halkı tarafından çok değerli. Sizde Trabzon gezinizde bu suyu tatmalı ve görmelisiniz diyoruz. Şalpazarı’na ise Trabzon il merkezinden kalkan otobüs ya da dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
TRABZON KONAKLAMA VE KAMP ALANLARI
Trabzon’a geldiniz fakat konaklamak ve keyifli vakit geçirmek için güvenilir ve konforlu oteller mi arıyorsunuz. Sizin için gezi rehberliği yaptığımız bu yazımızda konaklama alanları ve macera severler için de kamp alanları öneriyoruz. Yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turist ağırlayan Trabzon’da birbirinde farklı onlarca otel, butik otel ve kiralık daireler bulabilirsiniz. Eşsiz doğanın tadını çıkarmak, manzaraya karşı doğanın içinde uyanmak ve daha önce yaşanmamış bir deneyim elde etmek istiyorsanız da misafirler tarafından her geçen yıl daha fazla ilgi gören kamp alanları sizleri bekliyor. Sizler için hazırladığımız konaklama ve kamp alanları listemizden kendinize ve bütçenize en uygun seçeneği bulabilirsiniz. Öyleyse başlayalım.
Tahir Ağa Konağı Otel
Trabzon Ortahisar’ da yer olan bu butik otel Trabzon şehir merkezine 2 dakika mesafede yer alıyor. Merkezde olduğu için gideceğiniz yerlere ulaşım imkanınızın fazla olacağı bu otelde içerisinin tarihi yapısı ve dekoruyla hem kendinizi dinlendirecek hem de nefis lezzetler tadacaksınız. Bu otele ulaşımı ise havaalanında kalkan otobüslerle ya da dolmuşlarla sağlayabilirsiniz. Günlük oda fiyatı ise 207 TL civarlarında belirlenmiş.
Zeytindalı Otel
Trabzon merkezinde yer alan bu otelde günlük ulaşımınız her yere kolay olacaktır. Aynı zamanda deniz manzaralı bu otelde günün yorgunluğunu atacak ve manzaranın keyfini çıkaracaksınız. Tatilinizi çok fazla yollarda geçirmek istemiyorsanız merkezde bir otelde konaklamanız sizin için zamanı değerlendirmek açısından daha iyi olacaktır. Otele ulaşımı havaalanı ya da otogardan dolmuşlarla sağlayabilirsiniz.
Nazar Otel
Trabzon Ortahisar’ da yer alan ve sahile yakın olan bu otelde nefis bir Karadeniz manzarası izleyebilir ve gezmek istediğiniz her yere kolayca ulaşım sağlayabileceksiniz. Klima ve oda çeşitleriyle rahat ve konforlu hizmet veren bu otelden memnun kalacağınıza eminiz.
Zigana Yörük Çadırı Kamp Alanı
Trabzon Akçaabat ilçesinde yer alan bu yer düz konumu be eşsiz deniz ve orman manzarasıyla doğaseverlerin ilgi odağı. Ücretsiz olan bu yerde yılın istediğiniz zamanı kamp yapmanız mümkün. Aynı zamanda önünde restoranı bulunan bu alan kamp sever misafirler tarafından yoğun ilgi görüyor. Kamp alanına ise şehir merkezin den kalkan dolmuşlarla kolayca ulaşabilmeniz mümkün.
Sümela Camping
Trabzon’da Maçka ilçesinde Sümela Manastırı civarlarında yer alan bu kamp alanı kamp severlere arasında vazgeçilmez yerlerin arasında yer alıyor. Hem doğa manzarası hem de aşağıda akan dere ve şelaleler eşliğinde eşsiz bir deneyim yaşayan kamp tutkunları buraya defalarca gelmek istiyorlar. Sümela çevresinde bulunan onlarca tesisle de çoğu ihtiyacınızı karşılıyorsunuz. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız buraya bayılacaksınız.
Trabzon Düzköy Doğa Kampı
Trabzon Düzköy ilçesinde yer alan bu kamp alanı düz ve geniş alanı ile birçok kamp severin buluşma noktası. Eşsiz orman manzarası ile doğanın kalbinde eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız. Nasıl gidilir diyorsanız Trabzon’dan Düzköy için kalkan otobüs veya minibüslere binebilirsiniz. Kamp tutkunu iseniz kesinlikle görmeniz ve gezmeniz gereken bir mekân olduğunu düşünüyoruz.
TRABZON YÖRESEL YEMEKLER
Trabzon demişken o vazgeçilmez yöresel tatları ve birbirinden organik sağlıklı lezzetlerinden bahsetmezsek olmaz diyoruz. Yaylalardan gelen ve doğanın kalbinde yetişen hayvanların sütü, yoğurdu , eti ve daha sayamayacağımız birçok lezzet hem yerli hem yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Trabzon’a gelmişken Karadeniz’in o eşsiz lezzetlerini tatmadan dönmeyin diyoruz. Bölgede meşhur olan fındık üreticileri ise birçok ünlü markaya buradan kaliteli fındık satışı yapıyor. Trabzon’a gelmişken Trabzon mutfağında neler yenilir, yöresel tatlar nedir diyorsanız buyurun birlikte inceleyelim.
Hamsi Tava
Trabzon’da oldukça popüler olan hamside kırk çeşit yemek yapılabilir diyebiliriz. Lezzeti ve görüntüsüyle sizleri mest edecek bu yemek birçok restoranda menülerde mevcut. Hamsilerin tavada nizami bir şekilde dizilmesi ve kızartılması ile olan bu yemek tadanların lezzet testinden geçiyor. Sonbahar aylarında çıkmaya başlayan hamsiyi ise taze yemek istiyorsanız mutlaka yöredeki balıkçılara gidip bu yemeği denemelisiniz.
Hamsili Pilav
Trabzon mutfağının bir diğer popüler yemeği olan hamsili pilav, yöre halkının sonbahar ve kış aylarında sofralarından eksik etmediği yemeklerden. Trabzon’a gitmişken bu eşsiz lezzeti yemeli ve yanında çayınızı yudumlamalısınız.
Kara Lahana Sarması
Kara lahana sarması Trabzon mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır. Trabzon’un tarlalarında yetişen ve birçok yemeği yapılan lahananın içine isteğe göre kıyma veya pirinçle yapılan bu yemek yöre halkının vazgeçilmez yemeğidir. Yiyenlerin tadını damağında bırakan cinsten bir lezzet olan bu yemek kesinlikle tatmalısınız dediklerimizden.
Kuymak
Karadeniz Bölgesi’nin genel olarak en popüler kahvaltılık yiyeceği olan kuymak ya da muhlama Trabzon mutfak kültürünün de bir numarası oluyor. Yaylalardan gelen mısır unu, doğal ve sağlıklı nefis lezzetli tereyağından ve eriyen peynirden yapılan bu kahvaltılık yemek tadını damağınızda bırakacak. Yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından çok beğenilen bu yemek mısır nişastasının kavrulmuş ya da kavrulmamış haliyle sunuluyor. Trabzon’a gitmişken sakın yemeden dönmeyin dediğimiz bir lezzet.
Akçaabat Köftesi
Listemizin son ve gerçekten çok lezzetli bir köftesi var sırada, Akçaabat köftesi. Trabzon’da özellikle Cemil Usta tarafından yapılan ve paylaşılmayan tarifi ile yörede çok meşhur. Trabzon merkez ya da Akçaabat’ ta yiyebileceğiniz bu lezzeti akşam menünüze eklemenizi ve tatmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Yemeğinizden sonra da fındıklı minik baklavadan yemenizi sizlere öneriyoruz.