Ana Sayfa Türkiye Ege Alabanda Antik Kenti Gezi ve Tatil Rehberi

Alabanda Antik Kenti Gezi ve Tatil Rehberi

312
0
Alabanda Antik Kenti - Genel

Türkiye, tarih mirası açısından dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesi şüphesiz! Yüzyıllar boyunca büyük medeniyetlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapan ülkemizin en önemli antik kentlerinden Alabanda Antik Kenti, Aydın’da yer almaktadır.

Doğal güzellikleriyle meşhur Ege’nin en önemli parçalarından Aydın, bugün olduğu kadar eski çağlarda da büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.

Temiz su kaynakları ve sıcak iklimi sayesinde büyük devletler daima Aydın’a sahip olmaya çalışmış ve bölgeyi ele geçirdikleri dönemlerde de önemli eserler inşa etmişlerdir. Bu devletlerden kalan antik kentler ise bizlere o döneme adına ait önemli bilgiler aktarmaktadır.

İçerik Başlıkları

Alabanda Antik Kenti Nerede?

Alabanda Antik Kenti - Surlar

Alabanda Antik Kenti, Aydın’ın Çine İlçesi’nde yer alıyor. Doğanyurt Köyü toprakları üzerinde bulunan Alabanda Antik Kenti, köy içerisinde bulunan Araphisar Mahallesi’ndedir. Kentin yakınından Marsyas Çayı, bugünkü adıyla Kent Çine Çayı geçmektedir. Alabanda Antik Kenti’ne giden yol ise asfalttan yapılmıştır ve ulaşım çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır.

Alabanda Antik Kenti Gezisi

Alabanda Antik Kenti - Tiyatro

Alabanda kelime yapısı itibariyle aslında birleşik bir kelimedir. Karia dilinde “Ala”nın anlamı “At”, “Banda”nın anlamı ise “Yarış”tır. Neden bu ismin kente verildiği bilinmese de kralın oğlunun bir at yarışını kazanmasının sevinciyle bölgeye bu adı verdiği en kuvvetli rivayettir. Büyük İskender’in bölgeyi fethetmesi ile beraber çehresi değişen Alabanda, daha sonraki yıllarda ise farklı devletler tarafından büyük tahribata uğramıştır.

Eğlence Merkezi Alabanda

Alabanda Antik Kenti - Kazı Çalışmaları

Roma’nın Anadolu topraklarına tamamen hakim olmasıyla tekrar gelişmeye başlayan Alabanda, parası basılan bir bölge olmuştur. Roma’nın Asya eyaletinin başkenti ilan edilmesi ile beraber çevre şehirlerin tamamı Alabanda’ya bağlanmıştır. Şehir bir süre sonra çok yüksek seviyede refaha ulaşmıştır ve tam bir eğlence merkezine dönüşmüştür.

Alabanda Antik Kenti - Manzara

Halkın çok zengin olduğu ve sürekli müzikli eğlenceler düzenlendiği yazılı kaynaklarda geçmektedir. Bu dönemler ise kentin milattan önceki son asrına denk gelmektedir. Kent son olarak 1280 yılında bir daha değişmemek üzere Türk devletlerinin hakimiyeti altına girmiştir. 199 yılından itibaren de bakanlık koruması altında kazıları yapılan Alabanda Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir ve haftanın her günü açıktır.

Alabanda Antik Kenti - Köy

Helenistik Çağ’da büyük bir yapılanma içinde giren kent, ilk kez bu dönemde ayağa kaldırılan tiyatro sahnesi, meclis binası ve Agora gibi eserlerin yanı sıra, 4 kilometre uzunluğunda 11 kule ile desteklenmiş surları da kapsıyor.

Selene ve Helikos Kabartması

Alabanda Antik Kenti - Selene

İçinde 6 farklı tapınağın yer alması nedeniyle “Tapınaklar Kenti” olarak adlandırılan Alabanda Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. 2018’in Ağustos ayında Helenistik döneme ait meclis binası, tiyatro salonu ve doğu hamamı gibi eserlerin yer aldığı kentteki agorada devam eden kazı çalışmalarında çok önemli kalıntılar gün yüzüne çıkartılmıştır. Agora’daki dolgu malzemeleri içinde bulunan, ay ile güneşi (gece ile gündüz, karanlık ile aydınlık) temsil eden, 1,5 metre boyutunda Selene ve Helios kabartması bulunmuştur.

Kapalı Su Sistemi

Alabanda Antik Kenti - Kemer

Çok geniş bir alana yayılan kentte gelişmiş sulama sistemlerinin kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Agora’da 10-11 farklı sulama kanalı tespit edilirken, bu kanallar sadece içme suyu olarak değil, aynı zamanda çiftlikler için de sulama amacıyla kullanılmıştır. Bölgenin sıcak iklimi nedeniyle buharlaşmayı engellemek amacıyla künkler döşenmiş ve kapalı sulama sistemleri oluşturulmuştur.

Alabanda Antik Kenti Fotoğraf Galerisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz