Ana Sayfa Türkiye Orta Anadolu Avanos Gezi ve Tatil Rehberi

Avanos Gezi ve Tatil Rehberi

401
1
Kapadokya Gezi Rehberi - Ihlara Vadisi - Zelve Ören Yeri

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele tüm hızıyla devam ederken, normal yaşantımıza döneceğimiz günlere de artık çok kısa bir süreç kaldı. Ülkemizde Covid-19 vaka sayısı giderek azalırken, iyileşen hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Kademeli normalleşme planlarına göre de çok kısa bir süre içinde gerekli tedbirleri alarak normal yaşantımıza dönüş yapabileceğiz.

Peki bu zorlu koronavirüs sürecini harika bir tatil ile hafızanızdan silmeye ne dersiniz? Koronavirüs sonrası rotalarda yeni durağımız Avanos! İşte öne çıkan tüm özellikleri ve tarihi dokusuyla büyüleyen Avanos…

Nevşehir yani Kapadokya’nın ilçesi olan Avanos, İç Anadolu Bölgesindedir. Kapadokya’nın önemli turizm merkezlerinden sayılan ve yıl içinde sayısız turiste ev sahipliği yapan Avanos, çömlekçiliğiyle meşhurdur. Peribacalarının yanında, kültürel mirası ve tarihi dokusuyla da dikkat çeken Avanos, antik dönemlerden beri kullanılmıştır. Avanos eski dönemlerde, Venessa, Nenassa, Evenez, Uvenez ve Zuwinassa gibi isimlerle anılmıştır. Asur, Hitit, Bizans ve Roma gibi sayısız medeniyetin idaresinde bulunan Avanos, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının etkisinde tekrardan şekillenmiştir. Avanos tatiline çıkmak için Avanos balayı otellerini tercih eden kişiler, bölgenin eşsiz yapısını yakından tanıma fırsatı yakalayacaktır.

İçerik Başlıkları

Avanos’a Nasıl Gidilir?

Nevşehir’in 18 km doğusunda yer alan Avanos’a, karayolu ve havayoluyla gidilmektedir. Avanos ulaşım olanakları arasında yer alan özel aracı kullanan kişiler, Göreme’den sonra 5 dakikalık yol gitmelidir. Otobüsle Kapadokya’ya gelen kişiler, terminalden kalkan Avanos servislerini kullanarak, bölgeye erişim sağlayabilirler. Avanos tatili için rezervasyon yapılan Avanos otelleri, terminal çıkışına gönderecekleri servislerle misafirlerine ulaşım olanağı sağlamaktadır.

Avanos’ta Nerelere Gidilir?

Derinkuyu Yeraltı Şehri - Toplanma Odası

Tarihi ve doğal yapısına ek olarak, turistik yönüyle de dikkat çeken Avanos’un gezilecek yerleri şunlardır:

Özkanak Yeraltı Şehri: Avanos’un altındaki yeraltı şehri, 4 katlı şekilde tasarlanmıştır. Hangi topluluk tarafından yapıldığı bilinmeyen Özkaynak yeraltı şehri, MÖ 400’lü yıllarda inşa edilmiştir.

Çanak Atölyeleri: Avanos’a ait meşhur çiniler ve çömleklerin imal edildiği çanak atölyeleri, Avanos otellerinde kalan ve bölgeyi gezen herkesin uğraması gereken yerlerden bir tanesidir. Atölyelerin haricinde, çinilerin sergilendiği ve satışının yapıldığı mağazalar da gezilmelidir.

Avanos’un Tarihi Mekanları

Avanos’un tarihi merkezleri, bölgeye hakim olan medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Avanos’ta gezilecek yerlerin başındaki tarihi mekanlar, özellikleriyle birlikte ele alınmıştır:

Çeç Tümülüsü: Bizans ya da Grodion Kralının mezarı olduğu düşünülen Tümülüs, 30 metre yüksekliktedir.

Saruhan Kervansaray: Selçuklu Devletinin yaptırdığı son kervansaraydır. Avanos’a 4 km uzaklıktaki kervansaray, 1249 tarihinde inşa edilmiştir.

Avanos’ta Gezilecek Doğal Güzellikler

Kapadokya’nın önemli yerlerinden bir tanesi olan Avanos’un doğal güzellikleri şunlardır:

Paşabağı: Keşişler Vadisi olarak anılan Paşabağı, peribacalarının farklı bir oluşumudur. Bebekleri ve yaşlıları andıran peribacaları, bölgenin dikkat çekici olmasını sağlamıştır.

Zelve vadisi: Avanos’un 3 km güneyinde bulunan Zelve Vadisi, Kapadokya’daki en fazla peribacasının olduğu alandır.

Avanos’un Önemli Etkinlikleri

Kurban Bayramı Tatil Önerileri

Avanos festivallerinin yanında, Kapadokya’nın geleneksel olarak düzenlenen birçok etkinliği bulunmaktadır. Avanos tatilini daha da eğlenceli hale getiren etkinlikler şunlardır:

Avanos Festivali: Her sene haziran ve ağustos ayları arasında düzenlenen, el sanatları etkinlikleridir.

Cappadox Festivali: Her sene mayıs ayında tekrarlanan müzik ve sanat etkinlikleridir.

Avanos Yeme-İçme Yerleri

Kapadokya Gezi Rehberi - Yeme-İçme

Kapadokya’nın geleneksel lezzetlerinin ikram edildiği restoranlar, Avanos otellerinde kalan kişilerin tercihleri arasındadır. Avanos’ta yemek yenecek yerler arasında, en fazla tercih edilen restoranlar şunlardır:

Dürümcü Ustanın Yeri: Oldukça lezzetli menülerin yer aldığı restoran, Avanos’ta gezilecek yerleri ziyaret eden turistlerin ilk tercihleri arasındadır.

Konak Kebap ve Çorba Evi: Geleneksel Kapadokya lezzetlerinin servis edildiği restoranda, birbirinden farklı çorba ve kebap çeşitleri de yer almaktadır.

Avanos’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Kapadokya'da Balayı Tatili - Konsept

Nevşehir’de yer alan Avanos, İç Anadolu Bölgesinin etkisiyle karasal iklime sahip olmuştur. Avanos hava durumu, kış mevsiminde eksi değerlere düşmekte ve kış boyu kar yağışı görülmektedir. Avanos balayı otellerinde yer ayırtmak isteyen kişiler, bölgenin hava şartlarını dikkate almalıdır. Yaz ve kış turizmi için uygun bulunan Avanos, kış aylarında bambaşka manzaralara sahip olmaktadır. İlk bahar ve yaz aylarında, bölgede yağış görülmediğinden Avanos gezileri daha rahat şekilde gerçekleştirilebilir.

1 Yorum

  1. Avanos tatilimde en çok Özkanak Yeraltı Şehri hoşuma gitti. Ögrenci muze kartı olarak 30 lira ödedim, araç otoparkı da ücretli ama değiyor gerçekten. Tüneller biraz dar eğer fobiniz varsa kapalı ve karanlık yerlere uyarıyorum arkadaşlar. Tüneller bazen tek yönlü geçilecek kadar dar lakin hayranlık uyandıran mühendislik harikaları görüyorsunuz.

    Avanos’ta bir diğer durak yerimiz olan Saruhan Kervansaray’da ise 1217 yılından kalma bir yapı olduğu için ilgimi çekmişti ama pek beğenmedim. Kapıların her iki tarafında kağnı tekerlekleri, çanaklar ve çömlekler konularak gereksiz bir dekorasyona gidilmiştir. Görüntü kirliliğinden başka birşey değil bence.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz