Ana Sayfa Türkiye Karadeniz Çorum Gezi ve Tatil Rehberi

Çorum Gezi ve Tatil Rehberi

262
0
Çorum Gezilecek Yerler
Çorum Gezilecek Yerler

Karadeniz bölgesi illerinin popüler üyesi, yeşilin her tonunu bulabileceğiniz bir yer Çorum… Tarihi yerler, doğal güzellikler ve muhteşem yemek kültürü ile sizi içine çeken Çorum’u biz de kendi gözümüzden anlatmak istedik, sizin için minik bir seyahat rehberi oluşturduk. Türkiye’nin her iline özgü niteliklerini bir arada topladığımız bu mecra ile sizdeki maceracı ruhu uyandırmak istiyoruz. Gezi rehberimizde mutlaka görülmesi gereken yerler dahilde Çorum gezilecek yerler listesi de ekledik.

Çorum’u gezerken tadabileceğiniz yöreye özgü yemekleri de tanıtmayı ihmal etmedik. Eğer Çorum’u ziyaret ederseniz bu seyahat rehberinden yararlanmış olmanız bizi çok mutlu eder. Haydi doğanın tarih ile harmanlandığı bu güzel Karadeniz şehrini beraber keşfedelim!

İçerik Başlıkları

ÇORUM GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Seyahat yerimizi belirleyip hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra verimli bir gezinti için rota çizmemiz önemlidir. Gezilmesi gereken yerler atlanmamalı, şehre ait doğal güzellikler ve tarihi yerler mutlaka ziyaret edilmelidir. Sizin için hazırladığımız gezilecek yerler listesi ile gideceğiniz yer için ayrıntılı bir şekilde hazırladığınız yazımızdan “Nasıl gidilir? Ne yenir? Otopark, tuvalet vs. var mıdır?” gibi sorulara da cevap bulabilirsiniz. Böylece mutlaka görülmesi gereken yerler arasına aldığımız Çorum Müzesi, Kibele Kabartmaları, İncesu Kanyonu gibi doğal ve tarihi güzellikleri rahatça gezebilirsiniz. Gezi rehberi ile hem yollarda vaktinizi öldürmeyecek hem de yeni yerler keşfedebileceksiniz. Seyahat rehberimizi kullanarak yeni maceralara atılın, haydi yola çıkalım!

Koyunbaba Köprüsü

Çorum gezilecek yerler listesi birinci durağı: Koyunbaba Köprüsü. Çorum merkeze 1,5 saat uzaklıkta olan Osmancık ilçesinde, Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Koyunbaba Köprüsü 1484 yılında yapılmaya başlanmış. Yanına gittiği zaman insan köprünün heybetiyle büyüleniyor. 19 gözden oluşan köprü, nehrin getirdiği topraklarla birlikte 4 gözünü kaybetmiş ve günümüzde 15 gözlü olarak görülmektedir. Köprünün mimarı bilinmemesi ile birlikte, köprünün üzerinde Arapça harflerle bir kitabe vardır. Kitabe de köprüyü yaptıran insandan bahsedilmiş olup, yaptıran adına iyi dilekler bulunmaktadır. Köprünün yapım zamanı ile ilgili bilgiler veren kitabede, kıyamet gününde üzerinden geçenlere ibret olması, aynı zamanda sürekli sevap getiren bir hayır olması için yapıldığı yazılmıştır.

Bu tarihi yapının, doğal güzellikler için en iyi örnekler içerisinde olan Kızılırmak ile birleşmesi Koyunbaba Köprüsü’nü görülmesi gereken yerler listesine geçmesini sağlamıştır. Çorum müzesinden arabanızla bir buçuk saat sonra Koyunbaba Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi gibi doğal güzelliklerin hat safhada olduğu bir yerde, seyahat rehberi için ilk durak olarak tarihi yerler arasından Koyunbaba Köprüsü’nü seçmemizin sebebi doğa ve insanın birleştiği noktadan gezintinize başlamanızı istememizdir. Peki Koyunbaba köprüsüne nasıl gidilir? Çorum merkezden Koyunbaba köprüsüne toplu taşıma araçlarıyla ulaşım henüz sağlanamıyor. Aracınızla Çorum merkezden Osmancık yönüne doğru Çorum-Laçin yolunu kullanarak E80 karayoluna kadar devam edin, kolayca köprüyü bulacaksınız.

Veli Paşa Hanı

Seyahat rehberi önerilerimize tarihi yerler arasından devam ediyoruz. Rotamızın bir sonraki durağı Veli Paşa Hanı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış olan 153 yıllık Veli Paşa Hanı yakın zamanda restorasyona uğradı. Paşa Han’ın gerek mimarisi gerek işçiliği ve süslemeleri ile türünün kalan son birkaç örnekleri arasında olduğu söyleniyor. Restorasyonun ardından turizme kazandırılmış olan Veli Paşa Hanı görülmesi gereken yerler listenize girmeli. Karadeniz Bölgesi geleneksel ahşap evlerinden farklı olarak Veli Paşa Hanı kerpiçten yapılmıştır. Gezi rehberi için mutlaka dahil etmemiz gereken yapılardan biri olduğunu siz de hanı görünce anlayacaksınız. Anadolu Oteli adı altında hizmet vermiş Vali Paşa Han’ı Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde belki de en merkezi durak olabilir. Vali Paşa Han’ına nasıl giderim? Aslında tarife bile gerek yok, şehir merkezindeki belediye binasına çok yakın konumda olan Vali Paşa Han’ını görür görmez tanıyacaksınız. Listemize yine doğal güzellikler ile tarihin buluştuğu bir yapıdan devam edelim.

**‘’Gerede Keçi Kalesi’’ Kullanmadığım tek kelime

Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi

Osmanlı sadrazamlarından Baltacı Mehmet Paşa’nın yaptırdığı dört çeşmeden biri olan Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, bu dört yapıdan günümüze ulaşabilen tek çeşmedir. Osmancık merkezde bulunan Çeşme, hala ayaktadır. Osmancık Kalesi, Koyunbaba Köprüsü gibi tarihi yerler ile komşu olan Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi görülmesi gereken yerler arasındadır. Karadeniz Bölgesi bol suyu ile beslenen çeşme günümüzde maalesef akmıyor. Bu kadar uzun yıl ayakta kalmış bir çeşme için, suyunun akmaması nazar boncuğu diyebiliriz. Peki Çorum gezilecek yerler listesi durakları arasında birbirine oldukça yakın konumda olan bu çeşmeye nasıl gidilir? Gezi rehberimizde üstte bahsetmiş olduğumuz, doğal güzellikler ile beraber olan Koyunbaba Köprüsünden içeri yol aldığınızda, kolayca çeşmeyi bulabilirsiniz. Bir sonraki seyahat rehberi durağımıza tarihi bir hamamla devam ediyoruz.

Paşa Hamamı

Çorum gezilecek yerler listesi içindeki tek hamam olan, Paşa diğer adı ile Tacettin Paşa Hamamı gezi rehberi dahilindeki Osmanlı dönemine ait eserlerden biridir. Hamam 1487 yılında Tacettin İbrahim Paşa tarafından simetrik plana uygun şekilde yaptırılmıştır. Osmanlı’da çifte hamam düzeni olarak adlandırılan bu hamam mimarisi tipi, kadınlar ve erkekler olarak simetrik kısımlar içerir. Hala özgün biçimini koruyan tarihi hamam, görülmesi gereken yerler arasında mutlaka bulunur. 2008 yılında tamamlanan restorasyon çalışmaları ile, hamam kullanıma açılarak yeniden hizmet vermeye başlamıştır. Tarihi yerler için yapılan, amacından sapmış restorasyon çalışmaları ile içler acısı hale gelen yapıların aksine, Tacettin Paşa Hamamı kendine özgü heybeti ile hala ayaktadır. Seyahat rehberimizde bulunan duraklara birer birer uğrarken, bu hamamda tarihi atmosferin keyfini çıkarmak isteyeceğinize eminiz. Hamam ücreti yıllara göre değişiklik göstereceğinden, verdiğimiz sayılar sağlıklı olamayacaktır.

Dilerseniz hamamı arayıp detaylı bilgileri yetkili kişiden edinebilirsiniz. Karadeniz bölgesi içinde son yıllarda oldukça artış gösteren termal turizmin tarih ile harmanlandığı bu hamamın suyunun ısıtma ile mi yoksa termal suların kendi sıcaklığı ile mi ısındığı hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Başınız her çevirdiğinizde doğal güzellikler ile karşılaşacağınız bu memlekette şaşırmamanız çok olası değil. Çorum belediyesine yakın konumda bulunan, Çorum Saat Kulesi’ne ulaştıktan sonra Kunduzhan Caddesi’ne yöneldiğinizde ‘’Tacettin Paşa Hamamı’na nasıl gidilir?’’ demenize bile gerek kalmadan, elinizle koymuş gibi hamama ulaşabileceksiniz.

Kandiber Kalesi

Osmancık Kalesi olarak da anılan Kandiber Kalesi,  Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, yazımızda daha önce de bahsettiğimiz Koyunbaba Köprüsü ile aynı yerdedir. Selçuklu dönemine ait olan yapı içerisinde bir kapıya daha sahiptir. 7000 yıllık tarihe tanıklık etmiş olan kale için planlanan restorasyon çalışmalarına yakın zamanda başlanmıştır. Kaleyi ziyaret ettiğiniz zaman, restorasyon çalışması henüz bitmemiş olsa bile Koyunbaba Köprüsü üzerinden seyredeceğiniz Osmancık Kandiber Kalesi manzarası sizi mest edecek. Kale şu an kullanılmıyor olmasına rağmen yakınına gittiğiniz zaman , sanki doğal güzellikler için hala orada koruyuculuk görevi yapıyor gibi hissedeceksiniz.

Tarihi yerler için ortak bir kanıya vurulmak istense sanırım hepsinin kendine özgü atmosferi olduğu söylenebilir.  Karadeniz Bölgesi içerisinde görülmesi gereken yerler olarak nitelendirdiğimiz bu Kale ile bahsettiğimiz atmosferi iliklerinize kadar yaşayacaksınız. Gezi rehberimiz için özel olarak oluşturduğumuz rotamız ile kolayca bulabileceğiniz Kandiber Kalesi, Koyunbaba Köprüsü ile aynı yerde bulunduğu için “Nasıl gidilir?” derdine düşmeden varabileceğiniz yerler arasında.  Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan Laçin Kapılıkaya Anıtsal Mezarlar ile aynı yol üzerinden geçerek, buraya ulaşmanız da ayrı bir avantaj.

Böylece yolculuğunuz esnasında birden fazla tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret edebileceksiniz. Seyahat rehberi oluşturmak açısından, gezilecek yerlerin konumları oldukça önemli. Bu gibi faktörleri göz önüne alarak yola çıkmak maksimum keyif ve minimum yorgunluk ile size geri dönecektir.

Çorum Kalesi

Şehrin göbeğinde bulunan Selçuklu mimarisine ait Çorum Kalesi, 1000 yıllık geçmişe tanıklık etmiş. Evliya Çelebi’nin Seyahatname ’sinde de kendine yer bulmuş olan Çorum Kalesi’ni Çorum gezilecek yerler listesi içerisine dahil etmeye karar verdik. Saat Kulesi’ne konumu itibariyle oldukça ulaşılabilir bir lokasyonda olan kale, bizim ziyaret ettiğiniz zamanlarda tarihi yerler için hoş olmayan bir atmosfere sahipti.

Karadeniz Bölgesi hırçın iklimi ve sorumsuz insanların hoyrat kullanımı ile kale oldukça virane halde görülmekteydi. Ama son aldığımız haberlere göre 2020 yılı itibariyle Çorum Kalesi’nin turizme kazandırılmak için kollar sıvanmış. Saat Kulesi’nden Çorum Kalesi’ne doğru tarihi güzellikleri konu alan bir sokak tasarımı daha projeye dahilmiş. Kale içinde bulunan terk edilmiş yapıların temizliği ve restorasyonu da çalışmalar arasında yer alıyor. Bu haberleri alınca görülmesi gereken yerler durağı olarak Çorum Kalesi de seyahat rehberi içerisinde kendine yer buldu.

Umarız bu tip güzel haberleri almaya devam ederiz ve gezi rehberi arşivimiz bu haberlerle donatılır. Tarihi yerlerin yanında doğal güzellikleri de korumamızın bir görev olduğunu toplumumuza aşılarsak, çok daha iyi bir geleceğin bizi beklediğini söyleyebiliriz. Gelelim Çorum Kalesi’ne nasıl gidilir sorusuna… Çorum merkezde bulunan Saat Kulesi’nden minaresinin seçildiği Kale Cami’ye doğru yol aldığımız zaman, Çorum Kalesi’ne de ulaşabilirsiniz.

Alacahöyük Ören Yeri

Çorum Gezilecek yerler listesi arasında en popüler mekanlar arasında olan Alacahöyük Ören Yeri, aynı isme sahip müzesi ile birlikte görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çorum’un merkezinin güneyinde kalan ören yeri her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Gezi rehberi için vazgeçilmez bir durak olan Alacahöyük Ören Yeri bünyesinde bulundurduğu birçok tarihi yerler ile, kültür gezileri için olmazsa olmaz bir konum. Karadeniz Bölgesi doğal güzellikler bakımından zenginliğini, Çorum’da tarihi mekanlar içerisinde de koruyor.

Seyahat rehberi rotanıza eklediğimiz bu buram buram tarih kokan durak, 4 farklı uygarlıktan eserler ve yapıları gururla sergiliyor. Alacahöyük Müzesi mevsimden bağımsız olarak her gün açık ve girişler şu an için 10tl. Yaz ve kış uygulamasına göre hizmet saatleri farklılık gösteriyor. Gitmeden önce müzeye telefon numarasından ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin ilk ulusal kazılarından olma ünvanını elinde tutan Alacahöyük Ören Yeri, oldukça kolay bulabileceğiniz bir lokasyonda yer alıyor. Peki nasıl Gidilir? Çorum merkezden D785 kodlu yolu 45 dakika boyunca takip ederseniz ören yerine ulaşabilirsiniz.

Hattuşaş Antik Kenti

Tarihi yerler bakımından oldukça zengin olan Çorum yöresi, önemli bir gezi rehberi durağına da ev sahipliği yapmakta. Çorum Gezilecek Yerler Listesi denilince akla gelebilecek en ünlü konumlardan, Hititlerin başkenti Hattuşaş’tayız. Karadeniz bölgesi doğal güzellikler ile bağdaşmış olsa da oldukça önemli tarihi yerleri de içinde barındırıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1986 yılında dahil olan Hattuşaş, 1834 yılında keşfedilmiş. Antik kenti gezerken, Alacahöyük Ören Yeri’nde de benzerlerini gördüğümüz kapıdaki aslan  figürleri burada da mevcut.

Müze kartınızı da kullanabileceğiniz antik kente 10 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz. 5000 yıllık medeniyetin bekçisi olan bu şehri görülmesi gereken yerler arasına almak bizim için farz oldu. Seyahat rehberi yardımı ile, ‘’Nasıl Gidilir?’’ sorusuna da cevap verelim: Merkezden D785 karayolu üzerinden arabanız ile yapacağınız ortalama bir saatlik bir yolculuk ile antik kente ulaşabilirsiniz. İçeriyi araba ile gezme imkânı da bulunan bu antik kentin büyüklüğü karşısında şaşkına döneceksiniz.

Laçin Kapılıkaya Anıtsal Mezarlar

Karadeniz Bölgesi kendine özgü doğal güzellikleri arasında heybetiyle büyüleyen mistik tarihi yerler arasında en üst sırada olan Laçin Kapılıkaya Anıtsal Mezarları ile tanışın. İsmi ile de uyumlu olan yapı oldukça sarp kayalıklardan oluşan bir mevkide derin vadilerin sırdaşı gibi görünüyor. Görülmesi gereken yerler arasına aldığımız bu anıtsal mezarla karşılaştığınız anda büyüleneceksiniz. Seyahat rehberi içerisinde yer alan diğer duraklara yol alırken, Laçin Kapılıkaya Anıtsal Mezarını es geçmeden ziyaret etmenizi öneririz.

Helenistik döneme ait olan anıt mezar M.Ö. 2.yy. ile eşleşmektedir. Gezi rehberi durağımız, sadece turistlerin değil define avcılarının da tatsız ziyaretlerine maruz kaldığı için gün geçtikçe deforme olmaktaymış. Mezarın İkezios adlı bir komutana ait olduğu rivayet ediliyor. Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan Çorum’dan Koyunbaba Köprüsü ve Osmancık Kalesi’ne yol aldığınızda anıtsal mezarlara ulaşabilirsiniz. Seyir terası ile manzaranın keyfini çıkarırken seyahat rehberimizin ‘’Nasıl Gidilir?’’ fikrine teşekkür edebilirsiniz.

Kybele Kabartması

Çorum Gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan diğer gizemli tarihi yerler gibi Kybele Kabartmalarının olduğu mevkii de definecilerden nasibini almış. Bu gibi olaylardan zarar görse de hala görülmesi gereken yerler arasında popülaritesini korumakta. Karadeniz Bölgesi ili olan Çorum için hazırladığımız gezi rehberi içerisinde olan bu durak sadece kabartmalar için değil, doğal güzellikler ile uyumu yakalamış bu manzara için de ziyaret edilebilir. Anadolu’da ana tanrıça olarak bilinen ‘’Kybele’’ için işlenen bu kaya belki de sunak mekânı olarak işlev görmüştür, bu sadece bir tahmin tabii.  Anadolu’nun en büyük kabartması olarak anılan Kybele kabartmalarını seyahat rehberi listemize eklemekten guru duyduk. Peki bu kabartmaları görmeye nasıl gidilir? İncesu Kanyonu Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunmakta. İlçeye doğru yapacağınız ortalama bir buçuk saatlik yolculuk ile kanyon içindeki  Kybele kabartmalarına ulaşabilirsiniz.

İskilip Kaya Mezarları

Yeni gezi rehberi durağımız İskilip kaya mezarları… Kendine özgü ki yemeği de bulunan İskilip ilçesinde yer alan anıt mezarlar Çorum’da bulunan Gözde tarihi yerler arasındadır. Roma dönemine ait Kaya mezarlar 100 metre yükseklikte bir kaya üzerine oyularak inşa edilmiştir. Anıt mezar, birçok tarihi yerler üzerinde de gördüğümüz kanatlı aslan figürlerinin yanı sıra üçgen alınlıklı 2 sütundan oluşan bir yapıdır.

İskilip Kaya Mezarı girişimde bulunan kabartmalar dan birinin elinde kadeh de diğer elinde de kılıç vardır. Karadeniz Bölgesi ikliminden zarar görse de hala bu kabartmalar seçilebilir durumdadır. Doğal güzellikler içerisinde yer alan bu kaya mezar dikdörtgen bir girişe sahiptir.  Çorum gezilecek yerler listesi içerisindeki son tarihi durağımız olan İskilip Kaya Mezarlarını ziyaret ettiğiniz anda bu manzaradan oldukça etkileneceğinize eminiz. Gezi rehberi için oldukça önemli bir durak olan İskilip Kaya Mezarlarındaki mezar odasında 2 adet ölü sekisi bulunmaktadır.

Bu gizemli atmosferi görülmesi gereken yerler arasına almasak olmazdı. Seyahat rehberi tarihi yerler rotasının son durağı olan İskilip Kaya Mezarlarına nasıl gidilir? Çorum ilinin İskilip ilçesine vardıktan sonra Sakarya Mahallesine yol alırsınız anıt mezarları kolayca bulabilirsiniz.

Çorum Doğal Güzellikler

Karadeniz Bölgesi kendine özgü doğal güzellikler ile Türkiye’de bir numara olabilir. Doğal güzellikleri süsleyen tarihi yerler ile birlikte, gezdiğiniz her an mistik bir atmosfere adım atıyorsunuz. Çorum gezilecek yerler listesi oluşturulurken, mutlaka görülmesi gereken yerler arasından seçim yapmak oldukça zordu. Çünkü Çorum’un olduğu bölge o kadar verimli bir coğrafya ki, adım başı durup fotoğraf çekilmek isteyeceksiniz. Seyahat rehberimize Çorum yöresindeki doğal güzellikleri tanıtarak devam ediyoruz. Tarihi yerler için yaptığımız seyahat rotamızı, doğal güzellikler için de oluşturduk. Rotayı takip ettiğiniz zaman gezi rehberi içerisinde bulunan tüm duraklara uğramış olacaksınız. fakat rotayı takip etmek istemezseniz elimizden geldiğince her durak için ayrı “Nasıl gidilir? “ sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Abdullah Yaylası

Çorum gezilecek yerler listesi duraklarımıza doğal güzellikler ile devam ediyoruz. Gezi rehberi içerisinde mutlaka olması gerektiğini düşündüğümüz Abdullah Yaylası, Çorum ilinin Kargı ilçesinde bulunan yaylanın konumu aynı zamanda Çorum’un en yüksek dağı olan Köse Dağı üzerinde yer almakta. Çevresinde tarihi yerler bulunmasa da sırf temiz hava almak ve dostlarınızla uzun doğa yürüyüşlerine çıkmak için bizce görülmesi gereken yerler arasında.  Karadeniz Bölgesi yaylalarının artan popülerliği bu yaylayı da etkilemiş gibi görünüyor. Uzun bir tırmanıştan sonra karşımıza çıkan evler pek hoşumuza gitmedi.

Umarız yapılaşma yerine farklı alanlarda yapılan bakımlar ile yaylayı geliştirebilirler. Abdullah yaylası içerisinde tuvaletler mevcut fakat biz ziyaret ettiğimizde temizlik harika değildi. Umarız bu soruna da çözüm bulunur.  Seyahat rehberi okuyucularının da bu gibi durumlara dikkat edeceğini umarak, herkesi bu tip doğa harikalarımızı korumaya çağırıyoruz.  Abdullah Yaylasına nasıl gidilir? D180 karayolunu kullanarak 2 saate yakın bir süre yolculuk yaptığınızda Abdullah yaylasına kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Bahabey Çamlığı

Karadeniz Bölgesi içindeki bir ili tanıtırken, çamlıklarından bahsetmemek olmazdı. Gezi rehberi için yeni durağımız Bahabey çamlığı! Peki bu çamlığa nasıl gidilir? Sadece Çorum merkezden başlayacağınız yarım saatlik bir yolculuk ile bu tertemiz doğal güzellikler ile buluşabilirsiniz. Tarihi yerler ile yakın konumda bulunmasının da avantaj sayılabileceği Bahabey Çamlığı, görülmesi gereken yerler listenizde mutlaka bulunmalı.

Gezilecek Yerler Listesi içerisindeki bu durağımızla Çorum belediyesi ilgilenmekte. Mangal ve piknik yapmanın serbest olduğu bu çamlık güvenlikler ile korunuyor. Girişin ücretsiz olduğu Bahabey Çamlığında, tuvalet ve yeteri kadar çeşme bulunuyor. Her yıl düzenli bakıma girdiğini öğrendiğimiz bu çamlık son dönemde pandemi dolayısıyla geçici bir süre kapatılmış. Seyahat rehberi duraklarına uğrarken mutlaka virüs için önlem almayı unutmayın!

Bayat Kunduzlu ve Kuşçaçimeni Yaylaları

Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde doğal güzellikler kategorisinde olan Bayat Kunduzlu ve Kuşçaçimeni Yaylalarını henüz ziyaret etmediyseniz şimdi tam zamanı! Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp temiz havayı ciğerlerinize de hissettiğiniz bu yaylalarda vakit geçirmek oldukça hoş olacaktır. Çorum’da görülmesi gereken yerler arasında gördüğümüz bu yaylaları ziyaret ederken üzerinize ince bir ceket almanızı öneririz. Yaz aylarında dahi konumda olması nedeniyle havaya sahip olan bu yaylaların havası sizi üşütebilir.

İskilip Yaylalarından biraz daha batıda bulunan Bayat Kunduzlu ve Kuşçaçimeni yaylaları, yaklaşık 1800 metre rakımda bulunuyor. Tarihi yerler ile uzak konumda olsa da bu tertemiz havayı içinize çekmek için gezi rehberi rotanızı eklemeniz gereken bir yer olduğunu düşünüyoruz.  Karadeniz Bölgesi zor yolları ile ünlüdür, çok tehlikeli sayılmayan Bayat Kunduzlu ve Kuşçaçimeni Yaylalarına il merkezinden 100 kilometre ve ilçe merkezinden 25 kilometre yol olarak ulaşabilirsiniz. Nasıl gidilir sorusuna da cevabımızı verdikten sonra seyahat rehberi duraklarından bir sonrakine geçebiliriz.

Çatak Tabiat Parkı

Seyahat rehberi içerisindeki il merkezine yakın olan ve doğal güzellikler ile bezeli olan bu mesire alanına mutlaka gitmelisiniz. Nasıl gidilir? İl merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan Çatak Tabiat Parkı’na arabanız ile kolayca ulaşabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi için oldukça alışık olunan bu yeşil manzara sizi huzurla dolduracak. Kitabınızı alıp bir ağacın gölgesine uzanarak kuş seslerini dinlerken bu yeri görülmesi gereken yerler arasına aldığımız için kendinize teşekkür edeceksiniz. Çatak Tabiat Parkı’nın Çorum gezilecek yerler listesi içerisindeki tarihi yerleri yakın konumu ile birlikte gezi rehberiniz için vazgeçilmez bir durak olacağına eminiz.

Gölünyazı Sulak Alanı

Şimdiki bahsedeceğimiz seyahat rehberi durağımız oldukça önemli. Gölünyazı Sulak Alanının doğal güzellikler ile bezeli bir mekân olmasının dışında yaban hayatını koruyan bir işlevi de var. Çorum gezilecek yerler listesi rotasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında görün yazı sulak alanı üzerinde özellikle ısrar ediyoruz. Gezi rehberi içerisindeki bu durak duyduğumuza göre tarım için kurtulmak isteniyormuş, bu yüzden ısrarla bu mekânı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Diğer bölgeler ve özellikle Karadeniz Bölgesi içerisinde bolca bulunan sulak alanların korunması için mücadele etmek hepimizin görevi.  Gezi rehberi, sadece insanlara gezerken fikir sağlamak amacıyla oluşturulmadı. Tarihi yerler doğal güzellikler ve aklınıza gelen tüm kültürel miraslarımızı koruyabilmek için gerekli bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. İlkbahar yaz aylarına doğru sineklerin sizi rahatsız edebilme ihtimaline karşı yanınızda bir sinek ilacı bulundurmanız iyi olacaktır. Mükemmel fotoğraflara sahip olabileceğiniz bu alan manzarasının yanında, çevre için zararlı atıkları da toplayarak doğal bir su arıtımı sağlamakta. Nasıl gidilir?

Rotadaki diğer duraklara da giderken geçtiğiniz Çorum Laçin Osmancık yolu üzerinde Çorum’a 20 kilometre mesafede Gölünyazı Sulak Alanına ulaşabilirsiniz. Bu büyük habitatın zarar görmemesi için elimizden geleni yapmamız gerektiğini unutmayalım.

İncesu Kanyonu

Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde daha önce de bahsettiğimiz Kibele kabartmalarına ev sahipliği yapan İncesu Kanyonu bir sonraki gezi rehberi durağımız. Karadeniz Bölgesi içinde yer alan tüm yeşilleri bir arada görebileceğiniz bu kanyon doğal güzellikler arasında cennetten bir parça gibi görünüyor. Sarp kayalıklar mı bezeli bu kanyonda yer yer ormanlık alanlara da rastlamak mümkün.

Çeşitli sporları deneyimleyebileceğiniz bu doğa harikası kanyon görülmesi gereken yerler listenize mutlaka girmeli. Peki nasıl gidilir? seyahat rehberi içerisindeki diğer tarihi yerler için yola çıktığınızda İncesu Kanyonu’ndan da geçebileceksiniz. Bunun yanında sadece İncesu Kanyonu’nu ziyaret etmek isterseniz Çorum Ortaköy İncesu yolu üzerinden arabanızla yapacağınız ortalama 1 saatlik bir yolculuk ile kamyona varabilirsiniz. Kanyon içerisinde bulunan yürüyüş parkuru ile harika fotoğraflar çekebilir manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

İskilip Yaylaları

Çorum’un tarihi yerler doğal güzellikler ve yöresel yemekler içerisinde mutlaka yer bulduğu bir ilçesi İskilip. Oldukça zengin kültürel mirasa ev sahipliği yapan bu ilçe mutlaka görülmesi gereken yerler listenize girmeli. İçerisinde sarıçam karaçam köknar meşe gibi birçok ağaç çeşidini barındıran İskilip Yaylası, konumu itibariyle yöre halkının günübirlik piknik ve sportif ihtiyaçlarını doyuracak kapasitede. Bol oksijenli havası ile başınızı döndürecek bu yayla yeşilin her tonunu barındıran manzarası ile harika fotoğraflar çekmenize imkân veriyor.

Karadeniz Bölgesi tipik yaylaları gibi, bu yaylada oldukça geniş bir ekosisteme sahip. Gezi rehberi içerisinde birçok durağa ev sahipliği yapan İskilip ilçesine uğrarsanız bu yaylayı mutlaka ziyaret edin. Yayla içerisinde tuvalet, oyun parkı, piknik alanları da mevcut. Burada yöre mimarisine uygun şekilde inşa edilmiş yayla evleri ile karşılaşmakta mümkün. Peki Çorum gezilecek yerler listesi içerisindeki bu durağımıza nasıl gidilir? D180 karayolu üzerinden yaklaşık bir saat yapacağınız yolculuk ile İskilip yaylasına ulaşabilirsiniz.

Karayanık Şelalesi

Sıra Çorum gezilecek yerler listesi içerisine dahil ettiğimiz 2 şelaleden birine geldi: Karayanık Şelalesi. Gezi rehberi duraklarına sıra ile uğrarken serinlemek için can atacağınız bir anda bu şelale imdadınıza koşacak. Karadeniz Bölgesi, doğal güzellikler cenneti olmakla birlikte, kendine özgü bitki örtüsü ile göz zevkinizi tamamı ile doyuracaktır. Orman dokusu ile birleşmiş bu şelale, yörede bulunan 5 şelaleden en ünlüsüymüş. İsmini siyah kayalardan gelen sudan alan Karayanık Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Seyahat rehberimizde bulunan diğer tarihi yerler ile diğer konumlara göre biraz uzakta bulunan bu şelaleye nasıl gidilir? Çorum ilinin İskilip ilçesi Sorkun köyüne bir buçuk saat kadar yol alırsanız, kolayca şelaleye ulaşabilirsiniz.

Kargı Yaylası

Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan son yaylasını tanıtalım: Kargı yaylası. Çorum ilinde de Karadeniz Bölgesi için olağan olan yayla kültürü oldukça yaygın. Doğal güzellikler açısından bir cennet olan bu yöre genellikle yöre halkı tarafından ziyaret edilse de son yıllarda artan popülaritesi ile birlikte dışarıdan gelen turistlere de nefes alacak bir alan sağlıyor.  Kargı Yaylası’nda yöre mimarisine uygun yayla evleri de görülmesi gereken yerler listesine girmesinde oldukça etkili. İlkbahar Yaz mevsiminde serinliği ile oldukça talep gören bu yayla, kışın karlar ile kaplandığında ulaşımı biraz zor olsa da kafa dinlemek için en uygun mekanlardan biri haline geliyor.

Sonbaharın gelişi ile bir renk cümbüşü halini alan bu yayla seyahat rehberi için bizce vazgeçilmez bir durak olmalı. Özellikle fotoğraf tutkunlarının sonbaharda gelmesini önerdiğimiz Kargı Yaylası çevresinde tarihi yerler bulunmuyor. Gezi rehberi önerilerinin son yaylası olan Kargı’ya gidecek olursanız üzerinize ceket almayı unutmayın, konumu itibariyle biraz serin olabiliyor. Peki Kargı Yaylası’na nasıl gidilir? Yolun sadece yarısının asfalt olduğunu göre önünüze alarak, Çorum merkezden başlayacağınız iki buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Kargı Yaylasına ulaşabilirsiniz.

Kızılcaoluk Şelalesi

Sıra gezi rehberi doğal güzellikler kategorisinde bulunan son durağımız olan Kızılcaoluk Şelalesi’ne geldi. Karadeniz Bölgesi bitki örtüsü içinde, suyu ile can verdiği bitkilere arkadaşlık eden Kızılcaoluk Şelalesi’ni görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz. Kargı tatil köyü yakınında bulunan Kızılcaoluk Şelalesi mevsime göre manzarasını da değiştiriyor, kim zaman rengarenk gördüğünüz şelale başka bir zaman sisler altında gizemli bir kimlikle karşınıza çıkabiliyor.

Nasıl gidilir? Çevresinde tarihi yerler bulunmayan şelalenin Google haritalarda belirli bir konum bilgisi henüz yok. Saraçlar Nasiflar mevki olarak tarif edebileceğimiz bu lokasyonda şelaleyi bulabilirsiniz. Çorum gezilecek yerler listesi son durağı olan Kızılcaoluk Şelalesi’ne yakın alanda yeme içme tesisi de var. Seyahat rehberinin bu üyesini ziyaret ettikten sonra konaklama için Kargı Tatil Köyü de tercih edilebilir.

ÇORUM KONAKLAMA VE KAMP ALANLARI

Çorum’u keşfederken, listede bulunan tüm durakları uğramak isterseniz bir gününüzün yetmeyeceğini düşünüp, size konaklama ve kamp alanları açısından fikir verecek bir alt başlık da oluşturduk. Aşağıda belirttiğimiz Çorum otelleri ile özel bir anlaşmamız bulunmamakla birlikte, sektörde yaptığımız araştırmalarla otellerin memnuniyet oranlarından çıkarım yaptığımız bir liste oluşturduk.

Konaklama tesisleri haricinde kamp alanları önerilerini de unutmadık. Eğer hava şartları müsaitse doğal güzellikler içinde kuracağınız bir çadır kampı, size unutulmaz anılar yaşatacaktır. Gezilecek yerler listenize olabildiğince uygun konumda öneriler vermeye çalıştığımız bu konumlar, kalacak yer stresine girmeden tatilinizi kolayca planlamanızı sağlayacaktır. Daha az macera ama daha fazla konfor içeren bir seçenek isterseniz yöreye özgü butik oteller tam size göre.

Butik otel konseptini kendi tarzında yorumlamış tesisleri de yazımıza ekledik. Belki siz bir maceracısınızdır ve karavanın kampı tam da sizin için yaratılmıştır, bu konuda da birkaç lokasyon önerimiz olacak. Bu konumları “Nasıl gidilir? Ne gibi imkanlara sahiplerdir?” gibi sorulara cevap arayarak, size aktarmaya çalıştık.

Anitta Otel

Çorum otelleri arasındaki ilk önerimiz Anitta Otel. verdiğimiz konaklama seçenekleri arasında fiyat performans olarak oldukça iyi yorumlara sahip olan bu otel şehir merkezinde yer alıyor. Güvenli turizm sertifikasına sahip olan Anitta Otel, dönemsel olarak yaptığı organizasyonlar ile misafirlerini memnun ettiği aşikâr. Otel içerisinde havuz, hamam, fitness salonu bulunmakta. Online rezervasyon ya da telefonla rezervasyon seçenekleri de bulunmakta.

Kalacak yer seçenekleri arasında iyi bir seçim olan Anitta Otel, 5 farklı oda çeşidi ile hizmet veriyor. Engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış odaları ile misafirlerinin rahatını önemsediği oldukça belli. Anitta Otel’e nasıl gidilir? Anitta Otel Çorum Müzesi’ne çok yakın konumda bulunmaktadır. İnönü Caddesi’ne çıktığınız anda aynı otele ulaşabilirsiniz.

Armina Termal Otel

Çorum otelleri arasında biraz daha dışarıda bulunan konumu ile, orman manzarasına ayağınıza getiren yörenin termal otellerinden biri Armina Otel. Konaklama seçenekleri sunarken farklı konum ve ihtiyaca uygun öneriler sunmaya çalışıyoruz, kalacak yer listemize bu yüzden bir termal otel de eklemek istedik. Klasik otellerin sunduğu imkanların yanı sıra, Armina Termal Otel içerisinde spa, kese ve masaj gibi hizmetlere de sahip. Amine Otel’e nasıl gidilir? ArtDeco stili ile dizayn edilmiş bu otele merkezden Ankara karayolunu kullanarak yarım saat içinde ulaşabilirsiniz.

Grand Park Otel

Çorum otelleri arasında en merkezi konuma sahip olan Grand Park Otel, Çorum Müzesi’ne oldukça yakın. Klasik oda hizmetlerine sahip olmasına rağmen ziyaretçilerini oldukça memnun eden bir otel. Grand Park Otel konaklama seçenekleri arasından otelde kalmayı tercih ederseniz mutlaka düşünmeniz gereken bir yer olmalı.

Kalacak yer için Grand Park Otel’i düşünürseniz mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız önemli. Mevsime bağlı olarak otelde yer bulunmama ihtimaline karşı rezervasyon hizmetini kullanmanız gerekiyor. Ortalama bir fiyata sahip olan Grand Park Otel’e nasıl gidilir? Çorum belediyesi önünden 7 dakika yürüme mesafesinde olan Grand Park Otel’e kolayca ulaşabilirsiniz.

Kargı Yaylası Kamp Alanı

Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan Kargı Yaylası’nı ziyarete gitmişken, yaylayı konaklama alanı olarak da kullanabilirsiniz. Gezi rehberi üzerindeki bu yayla Çorum’da bulunan ücretsiz kamp alanları arasında oldukça popüler. Doğal güzellikler arasında, bol oksijenli bir uyku sizi bekliyor. Seyahat rehberi duraklarından olan bu yayla görülmesi gereken yerler haricinde kalınması gereken yerler niteliğini de taşıyor. Karadeniz Bölgesi tipik yayla ikliminden dolayı kamp için donanımlı olmak oldukça önemli. Kargı Yaylası civarında tarihi yerler bulunmasa da göletleri ve harika doğası ile size muhteşem bir deneyim sunacaktır. Nasıl Gidilir? Çorum merkezden iki buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Kargı Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yaylada herhangi bir tesis yoktur, hazırlıklı gitmeyi unutmayın.

Abdullah Yaylası Kamp Alanı

Karadeniz Bölgesi yaylalarından birinde kamp yapmak hayatta en az bir kere deneyimlemeniz gereken bir olay. Seyahat rehberi içinde görülmesi gereken yerler arasında saydığımız Abdullah Yaylası’nda yapacağınız kamp, eminiz size unutamayacağınız maceralar katacaktır. Doğal güzellikler arasında yapacağınız sabah yürüyüşünü bir düşünün!

Çorum gezilecek yerler listesi içinde bulunan Abdullah Yaylası’nı ziyaret ettiğinizde, ücretsiz konaklama imkanını da değerlendirebilirsiniz. Uzun gezi rehberi rotanıza kısa bir doğa molası verip tarihi yerler ile devam edebilirsiniz. Abdullah Yaylası’na nasıl gidilir? D180 karayolunu kullanarak 2 saatlik yolculuğun ardından Abdullah yaylasına ulaşabilirsiniz. Bol suyu olmasının yanında, yaylada herhangi bir tesis yoktur.

İskilip Yaylası Kamp Alanı

Gezi rehberi dahilinde adından sıkça bahsettiğimiz İskilip ilçesi, ücretsiz konaklama imkanı ile yine karşımıza çıkıyor. Kendine özgü doğal güzellikler, tarihi yerler ve yemekleri ile Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan İskilip Yaylası’nı seyahat rehberinize mutlaka ekleyin. Karadeniz Bölgesi içinde görülmesi gereken yerler arasında olan İskilip Yaylası’nda yapacağınız kamp ile yeni anıları hayatınıza katın. Yaylada tuvalet bulunuyor. Nasıl gidilir? D180 karayolunu kullanarak yaklaşık bir saatte İskilip Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

İncesu Yaylası Kamp Alanı

İncesu Yaylası da İskilip gibi çok yönlü bir mekân. Çorum gezilecek yerler listesi içerisinde bulunmayı gerçekten hakkediyor. Kanyonda bulunan doğal güzellikler arasındaki patikada yürüyüş yaptıktan sonra burada konaklamak isteyeceğinize eminiz! Tarihi yerler arasında bahsettiğimiz Kybele kabartmalarının da bulunduğu bu yayla görülmesi gereken yerler arasında oldukça popüler.

Karadeniz Bölgesi, seyahat rehberi içinde adından sıkça bahsettiren bu yaylada maceracı ruhunuzu doyurabilirsiniz. Gezi rehberimizin bu durağında herhangi bir tesis bulunmuyor, hazırlıklı gitmeniz mühim. Tuvalet mevcut olan yaylada, temiz bulmak için temiz bırakmak oldukça önemli. Çorum- İncesu yolu üzerinden yapacağınız 1 saatlik yolculuk ile kanyona kolayca ulaşabilirsiniz.

Sıklık Mesire Yeri Kamp Alanı

Karadeniz bölgesi içinde henüz turistlerin işgal etmediği nadir yaylalarından olan Sıklık Mesire Alanı’nı genellikle Çorum halkı kullanıyor. Görülmesi gereken yerler arasında sayabileceğimiz Sıklık Mesire Alanında doğal güzellikler arasında konaklama sağlayabilirsiniz. Nasıl gidilir? Mesire alanı şehir merkezine 7km uzaklıktadır.

Samsun Çorum yolu üzerinde 15 dakikada mesire alanına varabilirsiniz. Konumu sayesinde gezi rehberi rotanızdaki tarihi yerler de kamp alanınıza uzak kalmayacaktır. Kamp alanında bulunan tesisler ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Çorum gezilecek yerler listesi seyahat rehberi içindeki konaklama önerilerinin sonuna geldik. Şimdi lezzetli bir bölüm sizi bekliyor.

ÇORUM YÖRESEL YEMEKLER

Bu kadar gezintiden sonra karnınızın acıktığını tahmin ediyoruz. Çorum’da ne yenilir sorusunun cevabını en lezzetli şekilde vermek için buradayız. Karadeniz Bölgesi’nin kendine ait oldukça farklı bir gastronomi kültürü olduğu aşikâr. Haliyle Çorum mutfağı da bu kültürden nasibini almış. Çorum’a özgü yöresel tatlar, yörenin kendine özgü bitkileri ve uçsuz bucaksız yaylalarda gezinen hayvanların tam ayarında pişmiş etleri ile adeta bir lezzet cümbüşüne dönüşüyor.

Çorum yemekleri, içerisinde diğer yörelerden farklı lezzetler barındırarak çevre illerde de öne çıkmayı başarıyor. Yöreye özgü meşhur yemekler ile donatılmış masalarda kendinizden geçercesine yemeğe kapılacağınıza eminiz, aman dikkat! Karadeniz’in bereketli toprağında yetişmiş sebzeler ile harmanlanan etlerden yapılan yemekler eşliğinde yapılan sohbetlerin tadı damağınızda kalacak. Bu yöresel yemeklerin bazılarını elimizden geldiği kadar size aktarmaya çalışacağız. Bizim anlatımımız tabi ki aynı hissi vermeyecektir, en yakın mekânda tadabileceğiniz bu yemekleri denemeden Çorum seyahatinizi sonlandırmayın. Şimdi yemeklerden bahsetmeye başlayabiliriz.

Kuzu Tandır

Çorum yemekleri arasında denemeden memleketinize dönerseniz üzüleceğiniz ilk lezzet kuzu tandır olmalı. Kuzunun en iyi yerlerinden olan pirzola ve kaburgadan yapılan tandır kendine özgü pişirme tekniği ile ağızda dağılan yumuşacık bir ete sahip oluyor. Hafif yağlı olan bu yemek, usta ellerde piştiği takdirde size lezzet patlaması yaşatacaktır. Çorum’da ne yenilir sorusuna verilen ilk cevaplar arasında olan kuzu tandır,  Çorum mutfağı içerisindeki en meşhur yemeklerden biri olma unvanını elinde bulunduruyor.

İnce pide üzerinde servis edilen kuzu tandır kebabı, masaya geldiği andan itibaren insanın iştahını açıyor. Yanında klasik kebap mezelerinin servis edildiği tandır, turşu olmayan masaya uğramıyor! Turşu ile birleşen etin muhteşem lezzeti hafızanızda yer edecek, size bir sonraki Çorum seyahatiniz için bahane aratacak bir lezzet deneyimi yaşayacaksınız. Yöresel tatlar listemize başka bir kebap ile devam edelim. Bu lezzetler arasından seçim yapmak eminiz çok zor olacaktır.

Sırık Kebabı

Çorum’da ne yenilir sorusunun en lezzetli cevaplarından biri olan Sırık Kebabı ile tanışalım. Başka yörelerde kuzu çevirme olarak da adlandırılan Sırık Kebabını daha önceden tatmış olabilirsiniz ama yörenin yaylalarında otlanan hayvanlarından yapılan bu kebap damağınızda diğer yediğiniz kebaplardan çok farklı bir lezzet bırakacak. Sırıkta ağır ağır çevrilerek pişen taze kuzular sofranıza geleneksel bakır kaplarda servis ediliyor. Kendi yağının verdiği lezzet ile yumuşacık etlerin tadı damağınızda kalacak.

Özellikle Büyük şehirlerde kalitesi oldukça düşük olan kebaplara adeta bir tokat niteliğinde olan bu lezzetler Çorum mutfağı için hazine niteliğinde. Sırık Kebabını tam olarak yöresel tatlar kategorisinde gösteremesek de bu kebabın tadı Çorum’da bir başka. Çorum’da yiyebileceğiniz meşhur yemekler listesini hazırlarken, bu tadın mutlaka deneyimlemeniz için Sırık Kebabını özellikle listemize ekledik. Doğal ve tarihi güzelliklerini gezerken yaktığınız kalorileri, Çorum yemekleri ile midenizi şenlendirerek nötrlüyoruz.

Yaprak İçi Aşı

Çorum yemekleri arasında oldukça ilginç bir lezzet var: Yaprak İçi Aşı. Çorum mutfağı içerisinde belki de en enteresan yemek olan Yaprak İçi Aşı sulu yemekler kategorisinde sayılabilir. Bakliyat açısından zengin olan bu yemekte asma yaprağı kullanılarak hem görsel hem de lezzet açısından oldukça doyurucu. Farklı lezzetler sizin de ilginizi çekiyorsa Çorum’da ne yenilir diye düşünmeden, kendinize bir Yaprak İçi Aşı yemeğini ısmarlayabilirsiniz. Doyuruculuğunun yanında oldukça lezzetli olan bu yemek Çorum yöresinde meşhur yemekler arasında popülerliğini koruyor. Yöresel tatlar evde yapıldığında aynı etkiyi vermese de yaprak içi yemeğinin yapılışını dilerseniz öğrenebilir ve kolayca evinizde de yapabilirsiniz. Aman ha! Bu ilginç lezzeti tatmadan memleketinize dönmeyin.

Pastırmalı Madımak

Orta Asya’nın bilinen en eski yemeklerinden olan Pastırmalı Madımak bizce tam bir kış yemeği. İçerisinde yer alan pastırma ve çemen ile birlikte yazın tüketildiğinde hem oldukça fazla susatabilirken hem de pastırmanın sebep olduğu vücut kokuları ile sizi rahatsız edebilir. Bunun yanında oldukça lezzetli olan bu yemek Çorum’un bereketli topraklarında yetişmiş madımak bitkisi ile yapılarak yöresel tatlar arasında yerini bulmuş. Farklı lezzetler için bir örnek daha oluşturan Pastırmalı Madımak Çorum mutfağı için oldukça önemli bir üye.

Çorum yemekleri arasında sevilerek tüketilen ve genellikle evlerde çokça yapılan Pastırmalı Madımak yemeğini, eğer şanslıysanız tesadüfen uğrayacağınız bir lokantada da bulabilirsiniz. Çorum’da ne yenilir sorusu için çok popüler bir cevap olmamasının sebebinin bulma zorluğundan kaynaklandığını düşünüyoruz. Çorum yöresinde oldukça meşhur yemekler arasında kendine yer edinmeyi başarmış bu lezzeti yakalarsanız mutlaka tadın, pişman olmayacaksınız!

Söbelek Dolması

İsmi oldukça ilginç olan bu Çorum mutfağı üyesi olan Söbelek Dolması, alışılagelmiş dolmalardan çok daha farklı. Nadir bulunan kuzu göbeği ya da moral adı da verilen mantarın içinin doldurulması ile yapılan bu lezzet görüntüsü itibariyle oldukça ilgi çekici duruyor. Mantarın doldurulması ile yapıldığı için çok büyük olmayan lokmalar halinde tüketmeye imkân sağlıyor. Çorum yöresine özgü meşhur yemekler arasında belki de en özeli Söbelek Dolması olabilir. Yapımında kullanılan kuzu göbeği mantarının her zaman bulunmaması nedeniyle yöre halkı tarafından özel misafirlere yapıldığı söyleniyor.

Çorum yemekleri ile deneyimlediğimiz bu lezzetler her defasında artan keyif vermesiyle sizi alıp götürecek ölçüde. Söbelek Dolmasının,  mantarın baharatlar ve iç harcı ile mükemmel uyumu yöresel tatlar kategorisinde lezzet patlaması yaşatan bir sebze yemeği olmasına imkân veriyor. Çorum’da Söbelek Dolmasını nerede yiyebilirim cevabını spesifik olarak veremezsek de Çorum’da ne yenilir sorusuna gereken cevabı verdik sanırım.

İskilip Dolması

İsminin dolma olması sizi yanıltmasın, İskilip dolması Çorum’a özgü etli bir yemek. İskilip dolmasının adı Çorum’un bir ilçesi olan İskilip’ten gelmekte. Rivayete göre bu özel yemek, özellikle Deveci ve Köse Dağı eteklerinde en iyi şekilde yapılıyormuş. Bunun nedeninin dağın eteklerindeki temiz hava ile artan iştahın, yörenin doğal ve lezzetli otları ile beslenmiş hayvanları ile yapılan bu muhteşem yemekle birleşmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz, kim böyle bir ortamda bu kadar güzel bir yemeğe hayır diyebilir ki!

Biz İskilip’te olmasını bu dağ eteklerinde değil ilçede yer alan işletmelerden birinde tattık, ama emin olabilirsiniz ki aldığınız her lokmadan sonra diğer lokma için can atacaksınız. Ca Dolması da denen bu yemek öğrendiğimize göre usta aşçılar tarafından yapılmazsa, sıradan bir et yemeği haline dönüşebilirmiş. Öyle ki bu yemeği yapan aşçılara kendi adını da vermiş İskilip dolması. Bu meşhur yemeği pişiren aşçılara ‘’Dolmacı’’ deniyormuş. Çorum yemekleri arasında düğünlerde mutlaka yapılması gelenek haline gelen İskilip Dolması, hala oldukça popüler. Özellikle büyük toplantılarda misafirlere sunulan meşhur yemekler arasında ilk biten tabak İskilip Dolması oluyormuş.

Bu yöresel tatlar nerede denenir cevabını maalesef bizde yok, çünkü ilçedeki her işletme bu meşhur yemeğin hakkını vermek için adeta yarışıyor. Çorum mutfağı bünyesindeki bu lezzetler hem kültür zenginliği hem de gastronomi harikası olarak Çorum’a katkı sağlıyor. Her ilçesinde Çorum’da ne yenir sorusuna bir cevap bulabileceğimiz lezzet turumuzun sonuna geldik. Eğer sizin de severek tükettiğiniz yöresel Çorum lezzetleri varsa bize iletmenizi isteriz.

Çorum merkezden yürüyerek gidebileceğiniz konumlar:

  • Paşa Hamamı
  • Veli Paşa Konağı
  • Çorum Kalesi
  • Çorum Müzesi

 Araba ile sırasıyla kolayca gidebileceğiniz yerler:

  • Bahabey Çamlığı
  • Sıklık Tabiat Parkı
  • Gölünyazı Milli Parkı
  • Laçin Kapılıkaya Anıtsal Mezarları
  • Koyunbaba Köprüsü
  • Osmancık (Kandiber) Kalesi
  • Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi
  • Kargı Yaylası
  • Kızılcaoluk Şelalesi
  • Abdullah Yaylası
  • İskilip Kaya Mezarları
  • Çatak Tabiat Parkı
  • Alacahöyük Ören Yeri
  • Hattuşaş Antik Kenti
  • İncesu Kanyonu
  • Kybele Kabartmaları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz